Pražská TOP 09 vsadila na Hudečka

23. 6. 2014

Jedničkou kandidátky pražské TOP 09 zůstává primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09) a na listině jsou jeho lidé. 

Skupina kolem šéfa pražské TOP 09 a Hudečkova zástupce na magistrátu Jiřího Vávry (TOP 09) prohrála o jediný hlas. Vávra na kandidátce není. 

Jednání krajského výboru se sice rozhodlo v neděli za tři hodiny, ve skutečnosti intenzivní jednání trvala tři dny. V pátek, kdy právě k prvnímu výročí Hudečkova zvolení primátorem dorazila obžaloba za rozhodnutí o opencard v roce 2012, situaci řešilo i předsednictvo strany. 

Hudeček byl v pátek v pražské organizaci TOP 09 blízko prohře. Informované zdroje Právu sdělily, že opustil jednání vedení organizace poté, co vzniklo usnesení, které jeho a dalších devět lidí požádalo, aby nekandidovali. Údajně po zásahu vedení strany se usnesení neschvalovalo, za Hudečka se postavil šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, zamezilo to patrně hlubokému rozkolu v pražské TOP 09. Praha je pro tuto stranu klíčová. 

Nakonec byl v neděli po poledni přijat návrh kandidátky, který sestavil Hudeček, nikoli ta, s níž přišel Vávra. „Prohrát o jeden hlas je důstojný výsledek. Ukazuje to vyváženost názorů i demokratické prostředí,“ reagoval na otázku Práva Vávra. 

Někteří členové Hudečkova tábora uvažovali o tom, že by Vávra měl kandidovat do Senátu. Šéf pražské organizace ale pole nevyklízí. „Myslím, že je nutné pokračovat v dosavadní práci na magistrátu, dobře připravit volební kampaň a vyhrát s výraznou převahou podzimní volby. Pevně doufám, že to Tomáš Hudeček se svou kandidátkou dokáže,“ poznamenal. Vedle Hudečka jsou na kandidátce i další politici, jimž hrozí, že své rozhodnutí o opencard budou vysvětlovat soudu se zřetelem na trestné činy porušení pravidel hospodářské soutěže a povinností při správě cizího majetku. 

Kauzu považují za vykonstruovanou a absurdní, tvrdí, že v roce 2012 hasili požár po předchůdcích a že žádnou škodu městu nezpůsobili. 

Na druhém místě kandidátky je za Hudečkem jeho náměstek Jiří Nouza a na třetím radní Martin Dlouhý. Čtvrté místo obsadila radní Eva Vorlíčková, jež v roce 2012 měla opencard na starosti. Tu kritizuje pražská ČSSD, která jinak toleruje menšinovou radu TOP 09. Soc. dem. zastupitelé žádají, aby byla radní odvolána. 

Původně i Hudeček slíbil, že odstoupí, pokud bude obžalován. Později však řekl, že vyhoví žádosti klubu zastupitelů i vedení strany a rezignovat nebude. 

„Nebudu ustupovat tlakům z různých politicko-byznysových skupin,“ reagoval Hudeček na vývoj v kauze Opencard. Vávra mezi obviněné nepatří, v roce 2012 nebyl členem rady. 

Podobně jako TOP 09 se zachovala pražská ODS, když do čela kandidátky zvolila exprimátora Bohuslava Svobodu, který byl jako poslanec kvůli opencard už zbaven imunity a může rovněž stanout před soudem. 

O přízeň voličů se chce v Praze ucházet hnutí ANO 2011 Andreje Babiše, kandidáta na primátora hledá. Na vítězství si v Praze brousí zuby i koalice SZ, KDU-ČSL a STAN, jejím lídrem je šéf pražských zelených Petr Štěpánek. ČSSD za adepta na primátora zvolila šéfa motolské nemocnice Miloslava Ludvíka. 

Jak Právo informovalo, na kandidátce TOP 09 se jako nová tvář objevil bývalý hokejový brankář, nyní manažer hokejové Sparty Petr Bříza. Je pátý, v roce 2010 se do zastupitelstva dostal jako nestraník za ODS. Za ním následují další členové rady TOP 09. 

23.6.2014    Právo    str. 04    Zpravodajství

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme