Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny k zásahu Policie ČR během návštěvy prezidenta ČLR

21. 4. 2016

Dámy a pánové,

část veřejnosti si pomalu zvyká, že současná vláda ve spolupráci s prezidentem Zemanem změnila kurz české zahraniční politiky a preferuje navazování spolupráce s totalitními režimy. Do této kategorie řadím i trapné poklonkování čínskému režimu.

Nedávná návštěva prezidenta ČLR v Praze zcela jasně ukázala, jak hluboký je odklon naší zahraniční politiky od našich postojů v éře Václava Havla. Organizátoři pražské návštěvy připravili pro čínského prezidenta uvítání, které se podobalo normalizačním maškarádám při vítání komunistických diktátorů před rokem 89. Není tedy divu, že část spoluobčanů to vedlo k potřebě vyjádřit svůj názor nejen na velikonoční „výzdobu“ Evropské třídy, ale i na stav lidských práv v zemi prezidentových kamarádů. V této souvislosti je pro demokratickou zemi neomluvitelné chování policie, která dohlížela na bezpečnost během návštěvy. Odmítám bagatelizování (marginalizování) toho, co se dělo směrem k našim občanům. Je pravdou, že nedošlo k závažným zraněním. To však neznamená, že nejde o závažnou situaci. Řadě společenských krizí a násilí vg historii předcházely „marginální“ záležitosti. Někdy to začínalo u půllitrů piva v nálevnách, jindy u zamindrákovaných individuí, která neuměla najít kloudný smysl svého života. Ještě by se mohlo vedení policie a ochranné služby vymlouvat na nervozitu z bezpečnostních rizik při návštěvě prezidenta nejlidnatější země světa.

Pane ministře vnitra, jak potom vysvětlíte nedávné chování policie v Bochově během návštěvy prezidenta Zemana? Proč jsou lustrováni a následně předvoláváni k podání vysvětlení lidé, kteří přišli slušným způsobem protestovat proti chování a postojům prezidenta? Akci v Bochově považuji za jasné zastrašování občanů, kteří mají jiný názor, než v současnosti vládnoucí političtí papaláši. V této souvislosti si Vás dovoluji požádat o sdělení, kdo policistům v Bochově vydal příkaz lustrovat nepohodlné občany a kdo je následně předvolal k podání vysvětlení? Jaká opatření budou učiněna, aby občané ať už přímo, nebo nepřímo nebyli zastrašováni za projevení svého názoru? Jaké kázeňské důsledky vedení policie z akce Bochov vyvodí?

Chování policie v Bochově a během návštěvy čínského prezidenta ukazuje, že se nejedná o náhodu. Pane ministře, kdo vydal příkaz k porušení akademické svobody a proč, když evidentně nebyla ohrožena bezpečnost ani nehrozilo narušení průběhu návštěvy čínského prezidenta? Nepovažujete chování policie opět za zastrašování lidí, kteří vyjádřili odlišný názor, než má prezident Zeman a jeho souputníci? Pane ministře, jak fungovalo plánování návštěvy Si Ťin Phinga, když organizátoři protestního shromáždění na Hradčanském náměstí se chovali zcela v souladu s platnými zákony a opět policie na příkaz kohosi evidentně omezila protizákonně práva protestujících? Kdo vydal příkazy na Hradčanském náměstí policii?

Samostatnou kapitolou je chování čínských vítačů v ulicích Prahy. Nedokážu si představit, že by se čeští turisté a dokonce i zaměstnanci ambasády v cizí zemi chovali stejně, jako čínská klaka v Praze. Je pro mě zcela nepřijatelné, aby zaměstnanci jakékoli ambasády v Praze zasahovali do našich vnitřních záležitostí. Pane ministře, proč zasahující policie podle zveřejněných záběrů zcela evidentně stranila čínským vítačům a zcela zbytečně omezovala práva českých občanů na svobodu projevu? Kdo takovéto příkazy k chování policie vydal? Zvažuje ministerstvo zahraničí ČR vyhoštění zaměstnance čínské ambasády, který zjevně porušil svůj status v naší zemi?

Pro TOP 09 je svoboda projevu základním pilířem demokracie. Svobodu projevu přejeme nejen svým příznivcům, ale i odpůrcům. Domníváme se, že důsledným a férovým vyšetřením postupu policie ČR během návštěvy čínského prezidenta v Praze a českého prezidenta v Bochově a vyvozením důsledků vůči viníkům zabráníte opakování podobných excesů.

Závěrem mně dovolte poděkovat všem spoluobčanům, kteří slušným způsobem vyjádřili svůj názor na porušování lidských práv v Čínské lidové republice a není jim lhostejné chování naší současné hlavy státu. Děkuji všem, kterým není tragický osud Tibetu lhostejný.

František Laudát, předseda Poslaneckého klubu TOP 09

Štítky
Osobnosti: František Laudát
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme