Koubek: Jak (ne)splout šlajsnu podle vyhlášky

8. 3. 2016

Zanedlouho se odemknou řeky a vodáci se těší na první vyjížďku. Ministerstvo dopravy však pro ně vyhláškou č. 46/2015 připravilo nepříjemné překvapení. Pod pokutou až 200 000 Kč se jezy mohou splouvat jen s povolením jejich správce, pokud není splutí povoleno značkou. U většiny jezů však žádná taková značka není a navíc neexistuje veřejná databáze správců jezů, což znamená velkou komplikaci pro všechny organizátory vodáckých akcí i jednotlivce. Začátkem března jsem interpeloval ministra dopravy Daniela Ťoka, aby své pochybení okamžitě napravil, protože vodácká sezóna je za dveřmi.  

Jiří Koubek: Vážený pane ministře, pomalu, ale jistě se blíží vodácká sezóna a s ní nabývá na palčivosti jeden velký problém. Problém, který neexistoval, dokud Vaše ministerstvo vloni nevydalo vyhlášku č. 46/2015, která mimo jiné upravuje rozsah a podmínky užívání povrchových vod k plavbě.

Do této vyhlášky se dostala - údajně na popud ministerstva zemědělství - nová formulace týkající se udělování souhlasu se splutím jezu na vodácky využívaných vodách. Původní vyhláška, nazvaná Řád plavební bezpečnosti, stanovovala, že malá plavidla mohou plout přes jezy nebo jejich propusti se souhlasem správce příslušné vodní cesty. To v praxi znamenalo, že pokud nebyla před jezem umístěna zákazová značka, bylo možné jezem nebo propustí proplout na vlastní nebezpečí. Ovšem nová vyhláška Ministerstva dopravy č. 46/2015 z dubna roku 2015 nahrazuje souhlas správce příslušné vodní cesty souhlasem správce jezu, pokud není splutí upraveno signálními znaky. Zkušenost vodáků je taková, že znaky umožňující splouvání se téměř nevyskytují, takže nastupuje povinnost vyžádat si souhlas správce konkrétního jezu. A zde je ten pes zakopán. Je prakticky nemožné operativně zjistit kontakt na příslušného správce, natož od něj získat rychlou odpověď. Přitom bez povolení nelze splout ani jezy s vodáckou propustí a při porušení této povinnosti lze podle § 117 odst. 2 písm. b) zákona č. 254/2001 Sb. uložit vůdci plavidla citelnou pokutu.

Vážený pane ministře, pokud není Vaším záměrem vyhnat vodáky, skauty, dětské oddíly a vůbec všechny milovníky vodního rekreačního sportu z našich řek, zasaďte se prosím o novelizaci této vyhlášky tak, aby ji bylo možné bez problémů respektovat a dodržovat.

Dan Ťok: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych na úvod rád řekl jednu věc. Toto ustanovení, které je dneska ve vyhlášce č. 46/2015 Sb., bohužel není nové, je to ustanovení, které je od roku 1991 v Řádu plavební bezpečnosti. My jsme tento Řád plavební bezpečnosti zrušili a během připomínkového řízení při zrušení tohoto řádu a jeho nahrazení vyhláškou 46/2015 toto ustanovení zůstalo. Důvod je jednoduchý. Samozřejmě je to záležitost toho, že vlastník cesty se nechce úplně vázat a mít možnost, že ho bude někdo žalovat za to, když se něco na jezu stane, že jez není ve správném stavu.

To znamená, dneska připravujeme, abychom tento problém vyřešili, novelizaci této vyhlášky. Novelizace je dohodnuta i s Ministerstvem zemědělství. My jsme toto ustanovení navrhovali úplně zrušit, ale dohodli jsme se v meziresortním připomínkovém řízení, že bychom tam dali následující znění: Na povrchových vodách, které jsou vodní cestou nesledovanou, je plutí přes jezy nebo jejich propusti možné pouze na vlastní nebezpečí, a pokud není zakázáno vlastníkem jezu nebo signálním znakem. Plutí přes jezy nebo jejich propusti může být signálními znaky dále upraveno.

Rozumím z jedné strany tomu, že tam toto ustanovení chtějí dát povodí jako vlastníci jezů, aby se chránila proti případným možným žalobám. Na druhé straně je otázka, jestli tato formulace takto napsaná projde Legislativní radou vlády, protože tady se omezuje nějaká svoboda, která podle jejich pohledu nemusí být v pořádku. Mně se to zdá v pořádku, ale pokud by tam byl problém z hlediska Legislativní rady vlády, tak budeme jako Ministerstvo dopravy navrhovat, aby se to úplně vypustilo a neřešilo.

Faktem je, že z hlediska neznalosti Řádu plavební bezpečnosti se to ustanovení posledních dvacet let ignorovalo a vůbec se nebralo v potaz. Tím, že se nově objevilo ve vyhlášce, tak vyplynulo na povrch a vzbudilo kontroverze. Určitě to chceme vyřešit, protože naším zájmem není omezovat vodáctví a sport na vodě vůbec. Děkuju.

Jiří Koubek: Děkuji, jenom doplňující otázka. Pokud by to Legislativní rada vlády odsouhlasila a vy byste to tedy zařadili do té vyhlášky - s jakou platností, odkdy se mohou vodáci dočkat změny ve vyhlášce. Stihnout to tuto vodáckou sezónu? Děkuji.

Dan Ťok:  Vyhláška, která taky omezila noční kotvení a další věci, které vzbudily kontroverze u vodních sportů, takže bychom ji samozřejmě rádi nachystali tak, aby nadcházející vodácká plavební sezóna už tyto věci vyřešila.

Jiří Koubek 

poslanec TOP 09 a předseda pražské organizace TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme