František Laudát: Nedůvěra vládě

3. 6. 2015

Ještě nikdy po roce 1989 se nestalo, aby většina přítomných poslanců vládnoucí koalice hlasovala ve prospěch jedné firmy. Firmy, jejíž majitel je dnes nejmocnějším českým politikem, místopředsedou vlády a majitelem druhé nejsilnější politické strany ve Sněmovně. Domnívám se, že, minimálně v etické rovině, jste porušili poslanecký slib, který jste zde po svém zvolení skládali. Vaše chování určitě není v zájmu této země a jejího lidu. Tak flagrantní ignorování střetu zájmů je snad unikátem ve všech zemích EU. Lhaní a manipulace s fakty rovněž nemá po roce 89 obdoby. Stačí se podívat na dnešní kauzu biopaliva. Nejdříve je všechno v pořádku, potom není, načež pan Babiš otočí a je pro zrušení podpory, což samozřejmě halasně vyhlásí přes svůj potištěný papír do světa. Aby toho nebylo málo, poslanec Rais opíše pozměňovací návrh Kalouska, podá ho svým jménem. Příběh končí výsměchem občanům. ANO si za podpory většiny ČSSD a KDU – ČSL zamítne „vlastní (rozuměj opsaný)“ návrh a „bezmocný“ Andrej respektuje rozhodnutí klubu ANO, ale sám má jiný názor, což zhmotní i svým hlasováním. Pardon, ještě jsem v příběhu zapomněl zmínit trapnou roli ministra zemědělství za KDU – ČSL, který měl o výsledek hlasování ještě větší starost, než Babiš sám. To zřejmě byl i důvod, proč se tolik lidovců na svém sjezdu v sobotu „spletlo“ při Jurečkově volbě prvním místopředsedou. O kultuře pravdomluvnosti v koalici svědčí fakt, že předseda klubu ANO všechno hodil na koaliční partnery, kteří ANO „donutili“ proti pozměňovacímu návrhu hlasovat a lidovečtí bijci ho donutili k zákulisní omluvě. Husák by se červenal. Ten při svém lhaní měl za zadkem ruské tanky. Kauza biopaliva by v každé civilizované zemi vedl k pádu vlády a nulovým šancím bílého koně obhájit vysoký stranický post. Tak nevím, proč nedat všem poslancům možnost, aby opakovaně přiznali barvu. Na tom nic nemění skutečnost, že nás pro konec této podivné rudo – oligarchické směsi bude hlasovat výrazná menšina. Vládní většina bude podle rychlého přitakání KSČM ještě posílena. Lepší důkaz o parametrech skutečného vládnutí si koaliční lžipravice ani nemohla objednat.

Nedůvěra vládě je příležitostí k ohlédnutí se za dosavadním působením této koalice. Slibovali jste lidem konec korupce, namísto toho zavádíte korupci systémovou. Ta je pro demokracii podstatně ničivější, než náhodné zlodějiny. Odvaha babišových koaličních partnerů končí při siláckých řečech na vlastních sjezdech. Na jedné straně obelháváte spolustraníky a veřejnost, ale sami sebe usvědčujete z cynismu a sami dokazujete, že si problém uvědomujete. Tím však vaše akceschopnost končí. Kážete o morálce, když kritizujete předchozí vlády, ale jako první po roce 89 jste dali generální pardon stb ve vládě. Takže po lidech chcete morálku, jejíž absencí sami trpíte! Máte ministra, kterému bylo přiřazeno označení „ministr bez práce“. Jednak se ho musím zastat, jeho vzbouřená agentura je důkazem, že něco dělá, minimálně nesmysly. Ale pokud by chtěl skutečně něco pozitivního udělat, tak přijít s kvalitním zákonem o střetu zájmů. Ještě nedávno si skoro nikdo nedokázal představit, že se něco jako oligarcha ve vládě, může stát. Na novou skutečnost by však mělo být reagováno bezprostředně.

Pokud si pane premiére Sobotko, předsedo ČSSD a pane Bělobrádku, předsedo KDU- ČSL myslíte, že to dnešní kauzou končí, hluboce se mýlíte. Naopak, vysávání peněz daňových poplatníků bude akcelerovat. Vždyť se ohlédněte zpět na vaše dosavadní fungování – zelená nafta, úspěšnost v tendrech Lesů ČR... Stabilním a rozsahem největším byznysem globální ekonomiky je ekonomika síťová. Babiš, nebo jeho strategičtí poradci, si toho jsou plně vědomi. Zřejmě na rozdíl od vás, pánové. Buď Babiš na efekt síťového hospodářství přišel vlastní inteligencí, nebo si přečetl Kyosakiho knihu „Nefér výhoda“, či „ Byznys pro 21. století“. Ke smůle české demokracie a politické kultury, stát výrazně ingeruje, či dokonce ovládá některé síťové obory. Ke smůle ministra Němečka, i v rezortu zdravotnictví lze najít několik typů síťové ekonomiky a pan Babiš si s útoky na tento rezort nedá pokoj, dokud tam svoje lidi neumístí. Netrklo vás náhodou, proč ta „péče“ o Českou poštu? V rezortu zemědělství nemusí ani příliš zasahovat, tam má dveře aktivně otevřené. Na dopravě se zas moc tak nedaří, tak možná dá chvilku resortu pokoj. Ale zde je například hezký síťový byznys na železnici. Možná by s personálními změnami mohlo pomoci KDU prostřednictvím odborníka Tesaříka. Pane premiére, je Vaší osobní politickou odpovědností tento střet zájmů urychleně řešit.

Pane vícepremiére Bělobrádku, pozor, abyste podruhé neselhali na rozcestí české demokracie.

Vládu si podržíte, ale až začnou fungovat skutečné výsledky vašeho vládnutí, neříkejte, že tohle jste nechtěli a nevěděli.

Děkuji za pozornost František Laudát.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme