Ženíšek: Topka v Plzni koalici nezboří, ODS a ČSSD se neopustí

30. 5. 2013

Ondřej Ženíšek povede TOP09 Plzeňsko další dva roky. Na víkendovém regionálním sněmu strany svou pozici obhájil, místopředsedy se stali Michal Vozobule a Petr Junek. Ženíšek je městským zastupitelem a předsedou kontrolního výboru Zastupitelstva města Plzně.

TOP 09 v Praze politiku výrazně ovlivňuje, v Plzni jste v opozici. Myslíte si, že současná koalice ODS a ČSSD v Plzni do příštích komunálních voleb na podzim příštího roku vydrží?

Současný stav vyhovuje jak ODS, tak ČSSD. Navíc ve zbývajícím necelém roce a půl již neočekávám řešení něčeho tak zásadního, co by mohlo svazek ODS a ČSSD vážným způsobem narušit. Proto jsem přesvědčen, že koalice do příštích voleb určitě vydrží.

Může se politická situace v Praze nějak odrazit na komunální úrovni?

To těžko. V Praze TOP 09 volby vyhrála, a jak jsem se již zmiňoval, mezi plzeňskou ODS a ČSSD vznikla za posledních 20 let velice silná pupeční šňůra.

Dostali jste během uplynulých tří let nabídku, ať už z ODS nebo z ČSSD, rozbít koalici a pomoci jedné či druhé straně sestavit vládu nad Plzní?

Vždy šlo pouze o neoficiální nabídky od některých jednotlivců z vedení obou stran. A to nejčastěji poté, když se koalice kvůli určitému spornému bodu pohádala. Podle mne ale moc vážně myšleny nebyly a maximálně sloužily jako přesvědčovací prostředek proti druhé koaliční straně.

Jaký problém v současné době podle vás nejvíc Plzeň trápí, co může město nějak negativně poznamenat?

Plzeň by rozhodně negativně poznamenal nezvládnutý projekt Plzeň Evropské hlavní město kultury 2015. Pevně věřím, že se do roku 2015 podaří dohnat zpoždění, které projekt v posledních letech nabral, a to zejména kvůli rozhodování nás politiků.

Jako staronový šéf TOP 09 Plzeňsko jste možná dostal nějaké nové pověření, třeba dávat některým věcem větší důraz? Bude teď něco jinak?

Ve svém kandidátském proslovu jsem se zavázal, že se i nadále zaměřím na stabilizaci a rozšiřování naší členské základny a na sestavení zajímavého a uskutečnitelného programu pro komunální volby v Plzni.

Zdroj: Téma: Plzeňský kraj | 30.5.2013 | Plzeňský deník | Strana 4 | Plzeňsko | DANA VESELÁ      

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme