Vozobule: Zemanova kampaň klesla hodně hluboko

30. 1. 2013

Karel Schwarzenberg podle šéfa zastupitelského klubu TOP 09 v Plzni Michala Vozobuleho zpropagoval prostřednictvím předvolební kampaně svoji stranu. „Prezidentská volba ukázala, že TOP 09 má předsedu, který je schopný konkurovat nejvýraznějším osobnostem v zemi," uvedl Vozobule s tím, že hodně velkou popularitu a aureolu měl Schwarzenberg před sněmovními volbami 2010. „Nepopularitou vlády tato aureola zmizela, ale teď je jeho oblíbenost zase výš a TOP 09 tím může v nadcházejících parlamentních volbách posílit," uvedl Vozobule. Prý byl překvapený, že kampaň Miloše Zemana klesla tak hluboko. „Myslel jsem, že to na lidi nemůže zabrat a naopak, že je to odradí. Ale je možné, že to zcela odradilo od voleb ty, kteří by jinak volili Karla Schwarzenberga," myslí si.

Zajímavé podle Vozobuleho bylo, že prezidentská volba byla i médii podávaná tak, jako kdybychom volili předsedu vlády. „Málokdo z voličů si uvědomoval, že se z volby stává něco, co není. To znamená, že si nepředstavovali prezidenta se současnými pravomocemi, tedy rozumně a umírněně vystupovat na domácí půdě a reprezentovat zemi v zahraničí. Lidé volili spíš někoho, kdo chce aktivisticky vystupovat, což víc vyhovovalo Miloši Zemanovi. Nevím, jak lidem vysvětlit, že to tak není," popsal Vozobule, který je i přes tyto souvislosti stále zastáncem přímé volby prezidenta, která podle něj i kvůli zájmu lidí měla svůj smysl.

Zeman podle Vozobuleho bude dělat spíš parlamentní politiku, protože bude cítit silný mandát. „Bude to velký problém pro sociální demokracii, protože současné vedení bylo vždy v rozporu s Milošem Zemanem. Ať už je to Bohuslav Sobotka, Jiří Dienstbier či Lubomír Zaorálek," popsal Vozobule. O tom, že by prezidentská volba Zemana s ČSSD sblížila, což si myslí například plzeňský hejtman Milan Chovanec, Vozobule přesvědčený není. „Poslední dobou byla levice konsolidovanější a toto ji může výrazně rozbít a může se dostat do stejných problémů jako strany od středu napravo," dodal.

Zdroj: 30.1.2013 | Mladá fronta DNES | Strana 3 | Kraj Plzeňský | Jitka Šrámková

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme