V Plzni bude most Ivana Magora Jirouse.

Rozhodli o tom dnes zastupitelé Plzně 3

27. 11. 2012

Zastupitelé za TOP 09 třetího městského obvodu v Plzni dnes popořili návrh na pojmenování mostu u Jižního nádraží. Díky jejich hlasům ponese tento most jako první veřejný prostor v republice jméno významného českého básníka undergroundu Ivana Martina Jirouse zvaného „Magor“ neboli most Ivana Magora Jirouse.

„Ivan Martin Jirous by velký český básník, hrdina, dlouholetý vězeň a disident, který se nikdy neshrbil. Jsem rád, že poté, co mu byla letos udělena cena 1. června, jsme po něm mohli pojmenovat most, který vede na Bory – část Plzně nechvalně proslulou právě svou věznicí, ve které popravili např. Heliodora Píku a poté věznili řady disidentů včetně Václava Havla,“ říká předseda plzeňské TOP 09 Ondřej Ženíšek.

Vnímám dnešní rozhodnutí zastupitelstva jako symbolické gesto, které mě obzvláště těší nejen kvůli tomu, že byl Jirous respektovanou osobností u nás i v zahraničí. Vnímám ho také jako odpověď na historický mezník, kdy v krajské radě prvně po revoluci zasedla KSČM. A byl to právě Ivan Martin Jirous, který jako osobnost českého undergroundu nikdy neuhnul na cestě v boji proti komunistickému zlu. Takových vlastností je třeba si vážit. V této souvislosti mě napadá jedna z Magorových labutích písní – Píseň si zpívám má jeden takt – s ďáblem se nesmí sjednat pakt,“ říká zastupitelka a členka kulturního výboru Eva Šafránková.

„Našimi hlasy jsme vyslali jasný signál ČSSD, která minulý týden dobrovolně a otevřeně přizvala komunisty k rozhodování o Plzeňském kraji na následující 4 roky. Jsem rád, že tento signál vyslalo právě Zastupitelstvo našeho obvodu,“ dodává Radoslav Škarda, předseda Kontrolního výboru ZMO Plzeň 3.

S nápadem pojmenovat po disidentovi, básníkovi a politickém vězni Ivanovi Martinu Jirousovi, který loni na podzim zesnul, přišla začátkem tohoto roku tři občanská sdružení Johan, ProPhoto a HUMR. Roman Černík ze sdružení Johan uvedl, že je k tomuto nápadu přivedlo několik skutečností. „ Jednak část Bory a její 'hvězdicová dominanta'  - věznice byly místem, kde nuceně pobýval nebo kudy alespoň procházel v době perzekuce nejeden z představitelů českého undergroundu, dále by se Ivan M. Jirous v mapě zařadil mezi významné české spisovatele a myslitele. V okolí "Jižního nádraží" se nachází ulice Zikmunda Wintra, Nerudova, Bolzanova či Kardinála Berana. Jedním z důvodů bylo i to, že se Jirous do budovy Jižního nádraží (kulturní scény Moving station) nestačil podívat.“

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme