TOP 09 diskutovala o mateřských školách v Plzni

13. 3. 2013

O mateřských školách a problémech, které v souvislosti s nimi Plzeňany pálí, se debatovalo v úterý 5. března v podvečer v Domě Hudby.

Diskuzi vedl místostarosta Plzeň 2 Slovany Jan Fluxa a zastupitel MO Plzeň 3 Radoslav Škarda. Připravili si prezentaci o problémech, které mohou nastat rodičům při umisťování dětí do plzeňských školek a nastínili, jaké jsou možnosti navýšení jejich kapacity.

Pokud není kapacita mateřské školy dostatečná, dochází samozřejmě k tomu, že některé děti nejsou přijaty. „Rodiče těchto dětí pak mají prakticky dvě možnosti: Buď musí zůstat s dítětem doma, na úkor toho, že by jinak mohli pracovat, anebo si zaplatí výrazně dražší soukromou školku,“ říká k problému Radoslav Škarda. Tato řešení však samozřejmě nejsou ideální. Proto přišli zastupitelé z TOP 09 v čele právě s Radoslavem Škardou již v roce 2011 s návrhem, který by situaci mohl pomoci vyřešit.

Tím je forma modulární stavby, čili tzv. montované školky. Místo toho, aby se tedy zdlouhavě a za velké peníze přistavovala budova, je tu možnost postavit za mnohem kratší dobu i méně peněz školku z kontejnerů. V zahraničí se tak již děje a ani Plzeň by v této věci nebyla u nás průkopníkem, tímto způsobem projektovaná školka už stojí například v Jihlavě. Jak můžete vidět na obrázku, tyto budovy vypadají uvnitř stejně jako ty zděné.

Místostarosta Slovan Jan Fluxa upozorňuje na kritickou situaci v 80. MŠ, která se nachází ve staré a nevyhovující budově. Jelikož investovat do oprav by se již v tomto případě nevyplatilo, navrhuje následující řešení: "Na Slovanech máme připraven projekt výstavby nové mateřské školky vedle plaveckého bazénu. Již v loňském roce jsme se myšlenkou výstavby formou modulárního systému zabývali a podařilo se nám tak náklady stavby snížit z původních 44 milionů na přibližně 20 - 25 milionů korun". Kapacita nově postavené školky by byla vyšší než u původní a v případě poklesu počtu dětí se modulární stavba dá využít i jiným způsobem (letní příměstský tábor, prostory pro neziskové organizace, spolky apod.)

Další novinkou pro rok 2013 je elektronické zapisování dětí do MŠ. Tentokrát se zastupitelé inspirovali v Brně, kde tento systém již funguje. V Plzni zatím probíhá zkušebně, a to na stránkách www.mszapis.plzen.eu. Již se však počítá s tím, že při zápisech v příštím roce by měl systém fungovat na 100%. Výhody elektronického přijímání dětí do MŠ jsou zřejmé – díky dálkovému přístupu nemusí rodiče do MŠ osobně dvakrát - stačí, když se dostaví k zápisu. Systém je transparentnější a vyhodnocení výsledku rychlejší. Rovněž se tak spolehlivě předejde případné duplicitě přihlášek.

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme