TOP 09 diskutovala o kvalitě pitné vody

15. 1. 2013

Besedu o budoucnosti a kvalitě pitné vody v Plzni si přišlo ve středu 9. ledna v podvečer do Domu hudby poslechnout na třicet plzeňských občanů. Někteří z nich měli připravené vlastní návrhy, jak by se situace dala řešit, například přímým přívodem vody z nýrské přehrady, kde je nejčistější voda v kraji.

Diskuzi vedl Petr Suchý, zastupitel města Plzně, který na úvod nastínil situaci a stručně promluvil o historii vodárenství. Připomněl specifika Plzně a představil alternativní řešení. Zdůraznil, že v současné době je nutná modernizace stávající úpravny vody, která by měla být zrealizována v roce 2015 a financována by měla být zejména ze strukturálních fondů EU. Zmíněna byla také problematika pesticidů, navýšení jejich přípustného obsahu a fakt, že některé další látky nejsou sledovány.

Petr Suchý upozornil na roli opoziční TOP 09 při prosazení provádění pravidelného monitoringu a vytipování problematických lokalit, kde se monitoring v krizových obdobích provádí. "Jsme rádi, že se nám povedlo prosadit monitoring toku, protože hlavním problém není zastaralá úpravna vody, ale množství škodlivých látek v Úhlavě. Ty musí následně nákladně Vodárna, a.s. z vody dostávat tak, aby téměř 200 tisíc občanů Plzně dostávalo kvalitní pitnou vodu," uvedl Petr Suchý.

Občané se v následné diskuzi zajímali hlavně o častost provádění kontrolních měření a rychlost, s jakou jsou výsledky k dispozici.

Příští beseda se uskuteční v úterý 5. 3. 2013 od 18:00 v Domě hudby na téma Mateřské školky – systém přijímání, větší transparentnost při výběru a odmítnutí dětí. Besedu povedou zastupitelé městských obvodů R. Škarda a J. Fluxa

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme