Slovany zahájily stavbu nové mateřské školy za 17 milionů korun

14. 4. 2014

Výstavbu nové školky ve Chvojkových lomech s nákladem 17 milionů korun zahájila radnice Slovany a společně s magistrátem. Bude se jednat o montovanou dřevostavbu na betonové desce. Technologie umožní, že školka přijme první děti už na počátku příštího školního roku. Kapacita bude 75 míst.

Bude se jednat o přízemní budovu se třemi plně vybavenými třídami, nezbytnou technickou a administrativní částí a bude mít i vlastní kuchyni. Školce připadne celý jihovýchodní cíp venkovního areálu slovanských bazénů, který je téměř nevyužívaný,“ uvedl starosta druhého obvodu Lumír Aschenbrenner. (ODS). Na tomto pozemku bude kromě stavby i zahrada s dětskými prvky. Směrem k Úslavské ulici vznikne 15 parkovacích míst.

Protože jsme se rozhodli novou školku postavit technologií montované dřevostavby, podařilo se nám podstatně snížit náklady na její výstavbu oproti původně předpokládané ceně klasické zděné stavby. Přitom i montovaná školka vyhovuje všem požadovaným standardům a normám. Navíc i doba výstavby bude podstatně kratší, vysvětlil první místostarosta MO Plzeň 2 – Slovany Jan Fluxa (TOP 09).

Pracovní název zařízení je Mateřská školka se sportovním zaměřením. Předpokládá se, že vychovatelky budou využívat k většímu pohybovému vyžití dětí i okolní sportovní zařízení, jako je právě bazén nebo městská hala. Hlavně ale park Chvojkovy lomy. O prázdninách chce obvodní radnice budovu školky využít k pořádání oblíbených příměstských táborů.

Nová školka se stane odloučeným pracovištěm 80. MŠ na Mikulášském náměstí. Tam je školka v nájmu a není vyloučeno, že v nejbližších letech objekt opustí. Přesune se právě do Chvojkových lomů. Letos to ale ještě nebude, takže ve školce vzniknou zcela nová místa. Zatím obsazena nejsou. Březnový zápis se „sportovní“ školky netýkal. Zápisy budou vypsány podle toho, kdy bude stavba skutečně dokončena a provozuschopná. Rádi bychom, aby mohly děti nastoupit hned od 1. září. To bychom zápisy vypsali na polovinu srpna, uvedla druhá místostarostka Slovan a členka Rady města Plzně pro sport, školství, mládež a životní prostředí Irena Rottová (ODS).

Druhý městský obvod stejně jako celá Plzeň se v posledních letech potýkají s nedostatkem míst ve školkách. V loňském roce převyšoval počet žádostí o umístění dítěte kapacitu školek o 1100. Důvodem je, že do školek nastupovaly silné populační ročníky. Slovanská radnice proto v posledních čtyřech letech rozšiřovala kapacity školek zejména rekonstrukcí bytů školníků.

V roce 2010 až 2011 jsme zvýšili kapacity školek v obvodu téměř o 80 míst, celková kapacita školek na Slovanech tak vzrostla na zhruba 1100 míst. Jednalo se o 5. MŠ v Zelenohorské ulici, 17. MŠ na Čapkově náměstí, 25. MŠ v Ruské ulici a 89. MŠ v Habrové ulici. Víc už stávající školky „nafukovat“ nejdou a výstavba nové je možností, jak situaci řešit,“ dodal starosta Slovan Lumír Aschenbrenner.

http://www.top09.cz/regiony/plzensky-kraj/tiskove-zpravy/slovany-zahajily-stavbu-nove-materske-skoly-za-17-milionu-korun-15514.html

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme