S elektronizací zdravotnictví pomohou zahraniční experti

4. 6. 2012

Ministerstvo zdravotnictví chystá celonárodní systém sdílení dat pacientů za přispění zahraničních expertů. Ten má být základem k nové elektronizaci zdravotnictví poté, co projekt internetových zdravotních knížek IZIP byl zastaven. Přizve také Transparency International (TI).

Systém by mohl začít fungovat od roku 2014, kdy by měl začít platit zákon o zdravotních pojišťovnách,“ řekl Právu ministr zdravotnictví Leoš Heger. Prvním krokem by bylo stanovení standardu pro předávané informace.

Naše vize je, aby se využila elektronická data, která už dnes jsou v nemocnicích, ambulancích a laboratořích,“ uvedl náměstek ministra Petr Nosek.

Vše má být průhledné

Ministerstvo uspořádá v červnu odborný seminář, kam pozve experty z Dánska, Švédska a Rakouska a také české odborníky. „Na konci června bychom měli mít definovaný globální zájem, jaký návrh chceme. O možnost návrhu by se pak měli utkat ti, kteří se v oblasti IT a eHealth u nás pohybují,“ uvedl Nosek.

Podle prvního náměstka Marka Ženíška úřad k soutěži o návrh přizve Transparency International. „Aby od samého počátku byla jistota, že proces je transparentní. Nám je jasné, že na to bude kladen velký důraz, zdali jsme projekt elektronických zdravotních knížek IZIP neshodili účelově,“ doplnil.

Celonárodní systém bude otevřen všem pacientům a pro lékaře bude zapisování dat povinné a podle přesně daného standardu. Každý další zdravotník tak při hledání dat bude mít jistotu, že jsou úplná.

2.6.2012 | Právo | Strana 15 | Téma - Zdravotnictví | Václav Pergl

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme