Pochody nic neřeší!

23. 8. 2013

V sobotu 24. 8. 2013 se Plzni nevyhne tzv. protiromský pochod svolaný extremisty v pěti městech České republiky. Jeho cílem však není řešení problémů, ale pouze snaha přiživit se na v Česku šířící se nenávisti vůči konkrétnímu etniku či skupině obyvatel.

Co však, jak doufám, zajímá běžné obyvatele a politiky by měla být diskuze a snaha o řešení problémů kriminality nebo zostřeného občanského soužití, které se vyskytují v některých lokalitách. Řešením je pojmenovávat problémy těmi správnými jmény. Pokud existují některé lokality, kde se zvyšuje kriminální nebo přestupková činnost, pak by mělo fungování města a městských strážníků doznat výrazných změn. Městská policie může umístěním tzv. kontrolních bodů, které musí strážník během služby navštívit a tak zvýšit jejich přítomnost v oblastech, kde je patrný nárůst drobné kriminality. Právě přítomnost strážníků nebo policistů výrazně snižuje potenciál k přestupkové nebo trestné činnosti.

Další důležitou oblastí je také prevence. Ministerstvo vnitra financuje projekt asistentů prevence kriminality z řad sociálně vyloučených skupin, kteří jsou přiřazeni k městské policii. Tento projekt úspěšně funguje například v Sokolově. Důvod, proč městská policie nevyužívá tohoto finančního zdroje k preventivnímu působení neznám. Nezastupitelnou práci vykonávají neziskové organizace, které si zaslouží podporu města. Bohužel vedení města krátí výdaje na sociální politiku na úkor zbytných investic.

V neposlední řadě je také povinností města nepodílet se a efektivně bránit vzniku tzv. sociálně vyloučených lokalit. K těm tradičně vede nekoncepční politika sociálního bydlení a neprůhledná distribuce městských bytů. Pokud se dotčené odbory magistrátu a městská policie zaměří na výše uvedená fakta, může efektivně předejít případným konfliktům.

Autor: Radoslav Škarda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme