Miroslav Kalousek dnes přijede do Plzně řešit dotace na úpravnu vody

17. 6. 2013

Vedení Plzně, v čele s primátorem Martinem Baxou (ODS), řeší problém za 1,2 miliardy korun. Právě tolik peněz má stát kompletní rekonstrukce úpravny vody v Plzni, kterou musí město udělat do roku 2015. Počítalo se přitom s evropskou dotací zhruba 800 milionů korun, která je teď ale v ohrožení. Důvodem je pochybení ministerstva životního prostředí. Tato situace teď na Plzeňském magistrátu spojila vládnoucí ODS s opoziční TOP 09. Právě opozice zařídila návštěvu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09)

Plzeň v současné době dodává vodu svým občanům na základě vydané výjimky hygieniků. Sezónně se v ní totiž vyskytuje vyšší množství pesticidů. Výjimka je přitom vydána s podmínkou, že do roku 2015 bude zajištěna moderní úpravna, která zajistí špičkovou kvalitu vody. Magistrát proto připravil užší výběrové řízení a současně zahájil jednání s ministerstvem životního prostředí o získání evropské dotace.

My, jako město, jsme dodali veškeré potřebné materiály ministerstvu životního prostředí. To mělo komunikovat s ministerstvem financí a tam nastal problém. Nepředávaly se informace, tak jak by měly," vysvětluje primátor Martin Baxa.

Jedná se o to, že město vyhlásilo výběrové řízení, do kterého v prvním kole měli zájemci dodat svoje kvalifikační předpoklady. Ty pak byly předány ministerstvu životního prostředí a to je mělo poskytnout ministerstvu financí. A právě to se nestalo.

My ale teď máme souhlas od státního fondu životního prostředí, že můžeme pokračovat ve výběrovém řízení a obálky by se měly otevírat někdy na konci června," říká Baxa.

Jenže ministerstvo financí má k dosavadnímu řízení námitky a uvažuje o jeho zrušení. Do řešení celého problému se vložili i opoziční zastupitelé, konkrétně šéf kontrolního výboru zastupitelstva Plzně Ondřej Ženíšek (TOP 09). „Hledáme možnosti řešení po vlastní linii, protože pan primátor nebyl schopný tento problém za dva měsíce vyřešit. Proto jsme do Plzně pozvali ministra financí Miroslava Kalouska, který by měl přijet v pondělí a situaci řešit s vedením města," řekl serveru Regionpodlupou.cz Ženíšek.

"Je totiž nemyslitelné, aby město platilo rekonstrukci úpravny vody, která je nevyhnutelná, ze svého, za použití úvěru. To už by bylo moc," dodává.

 

Autor: Jan Dvořák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme