Klub zastupitelů TOP 09 a Starostů pro Plzeňský kraj k Zastupitelstvu Plzeňského kraje

10. 9. 2014

Na funkci radního a náměstka pro zdravotnictví rezignoval MUDr. Václav Šimánek. Považujeme za nutné, aby pozice radního byla obsazena – nejlépe člověkem s ekonomickou zkušeností, protože např. roční ztráta hospodaření krajských nemocnic přesahující 300 mil. Kč je opravdu alarmující.

Strategie inteligentní specializace (RIS 3) – věda a výzkum. Návrh strategie je poměrně kvalitní. Je nutné, aby subjekty Plzeňského kraje – zejména univerzita – plně využily prostředky, určené do této oblasti v novém plánovacím období.

Střednědobá strategie rozvoje sociálních služeb. Tato strategie je bohužel příliš obecná, měla by být po schválení doplňována podrobnými ročními ukazateli. Kraj přebírá od státu financování a strategii rozvoje sociálních služeb. Měl by jasně říci, které služby bude preferovat, aby nedošlo v sociální oblasti k podobnému finančnímu kolapsu jako ve zdravotnictví. Kraj nemá řešenu např. problematiku bezdomovců, nemá jasno v tom, kolik potřebuje finančně náročných sociálních lůžek a míst v domovech s celodenní péčí, nestanovuje, do jaké míry je nutné rozšířit terénní, domácí sociální péči. Kraj by neměl využívat přerozdělované prostředky přednostně pro své příspěvkové organizace na úkor jiných zřizovatelů.

Klub TOP 09 a Starostů nesouhlasí s nákupem rekreačního střediska v Železné Rudě. Takovéto nákupy „podnikových chat“ považujeme za anachronismus. Pokud kraj hodlá motivovat zaměstnance kraje a zřízených organizací, může pro tyto účely využít Sociální fond a zvolit formu různých příspěvků z tohoto fondu. Není nutné vynakládat každoročně prostředky na údržbu a opravy hotelu. Kraj určitě nebude dobrým hoteliérem. Vynakládání provozních prostředků na rekreační středisko ostře kontrastuje např. s nedostatkem peněz na opravy krajských silnic, které se dostaly na mnoha místech do katastrofického stavu.

Klub je nespokojen s dosavadní přípravou rozpočtu na rok 2015. V této době by měli být zastupitelé již seznámeni se základními parametry nového rozpočtu. Je nutné v něm řešit mnohé disproporce, např. katastrofální nedostatek peněz na nemovité kulturní památky.

V Plzni 8. 9. 2014 Zastupitelský klub TOP 09 a Starostové pro Plzeňský kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme