Kdyby vláda skončila…

Glosa Marka Ženíška

13. 4. 2012

Nejmenší vládní strana opět vystrkuje růžky a hrozí pádem celé vlády. Ač ze své pozice plné výhrůžek velmi rychle vycouvala, měli by si její lídři uvědomit, že svým jednáním poškozují nejen českou politickou scénu, ale také stabilitu hospodářství i zdravotnictví. Pád reformní vlády by jednoznačně znamenal minus pro české pacienty. České zdravotnictví prochází největší reformou ve své novodobé existenci a její přerušení či zastavení by přineslo nejen stopku reformním krokům a znejistění finančního systému, ale v konečném důsledku by to pocítili i pacienti. V tuto chvíli je před námi ještě mnoho práce, kterou je třeba udělat, aby byla reforma v plném rozsahu efektivní a přinášela benefity pacientům, lékařům a celému zdravotnímu systému.

Kdyby vláda skončila, z reformních opatření ministerstva zdravotnictví by se nestihl uvést do života spravedlivější mechanismus přerozdělování zdrojů zdravotních pojišťoven, se kterým souvisí finanční rovnováha sektoru. Pád vlády by znamenal konec tlaku na efektivitu hospodaření zdravotnických zařízení. Neprošel by ani zákon o zdravotních pojišťovnách – správní rady by byly stále obsazovány politiky a nebyly by zavedeny jasné odpovědnosti. Nebyl by realizován ani zákon o univerzitních nemocnicích, který vítají zástupci lékařských fakult. Určitě by zůstala nevyřešena dlouhodobá péče, v níž se v současné době pacient neustále potácí mezi zdravotním a sociálním systémem, aniž by bylo jasné, na co má nárok.

Politici z Věcí veřejných by si měli uvědomit, že svými výkyvy nálad a rozmary mohou způsobit škody snad úplně všude. Pád české vlády by totiž znamenal i pád reformního úsilí o stabilizaci českého zdravotnictví.

10.4.2012 Zdravotnické noviny - ZDN Strana 10 události, fakta, názory

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme