Zdravotnictví by mělo pacientům především sloužit, ne jim komplikovat život

Jednali jsme s náměstkem ministra Martinem Plíškem o rehabilitační péči

27. 3. 2013

Při své nedávné návštěvě Rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí jsem byl paní primářkou Michaelou Tomanovou informován o potížích, které jim přináší změna při podávání návrhu na léčebně rehabilitační péči v odborných léčebnách. Byla schválena současně s novelou zákona č. 48/1997 a vešla v platnost v dubnu loňského roku.

Podávání návrhu je nyní omezeno pouze na praktického (obvodního) lékaře a takový návrh nemohou podat sami specialisté (rehabilitační lékaři, ortopedi, neurologové a další). Paní ředitelka mě požádala o pomoc a zorganizování setkání s náměstkem ministra zdravotnictví Martinem Plíškem.  To se uskutečnilo ve středu 13. března v Praze. Zúčastnila se jej i Helena Rögnerová, ředitelka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním.

„Novelizované znění má přímý negativní dopad do poskytování zdravotních služeb v následné léčebně rehabilitační péči,“ uvedla ředitelka brandýského ústavu Michaela Tomanová a svůj úsudek dále vysvětlila: „Podle současného znění zmiňovaného ustanovení zákona není umožněno lékařům s nejvyšším odborným vzděláním v  oboru rehabilitační a fyzikální medicíny doporučit pacientovi poskytnutí následné léčebně rehabilitační péče. Rovněž tomu je tak i u dalších poskytovatelů specializované ambulantní péče, např. v oboru neurologie, ortopedie, interního lékařství apod., kteří by zajisté uvítali možnost podávat návrh na léčebně rehabilitační péči v odborných léčebnách, tak jak tomu bylo v minulých letech. Domníváme se, že záměrem tvůrců legislativních změn nebylo tyto specialisty ze zákona plně vyjmout a jedná se spíše o opomenutí.“

Paní primářka se jménem svým i jménem předsedy výboru Společnosti rehabilitační a fyzikální medicíny MUDr. Jana Vacka obrátila na náměstka ministra zdravotnictví Martina Plíška se žádostí o podporu při  předložení návrhu na změnu ustanovení § 33 odst.1 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění. Jeho úpravou by nebyla dotčena činnost revizních lékařů a ani by nedošlo k omezení práv pacientů. V úpravě by mohla být doplněn možnost, aby návrh na léčebně rehabilitační péči mohl podat na formuláři zdravotní pojišťovny nejen lékař registrujícího poskytovatele (praktik), ale i ambulantní specialista, s tím, aby odborné specializace byly vyjmenovány – rehabilitační lékař, neurolog, ortoped a neurochirurg.

Michaela Tomanová věří, že návrh bude přínosem pro kvalitu poskytované zdravotní péče a díky vzájemné spolupráci se podaří tento nedostatek v zákoně odstranit,“ uvedla Michaela Tomanová.

Stávající stav vnímám jako komplikovaný a problematický z pohledu pacientů, a proto vidím řešení v možném kompromisním textu, kdy bude rozšířena možnost předepisovat návrh na péči pro přesně definovanou skupinu ambulantních specialistů. Toto řešení považuji za přínosné a zjednodušující zejména pro pacienty, jimž by zdravotnictví mělo sloužit především, a ne jim komplikovat život.

Pharm.Dr. Jiří Skalický, Ph.D.

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme