Jiří Skalický: Podpora exportu českých firem je nezbytná

9. 4. 2013

Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR připravuje ve spolupráci s Asociací obranného a bezpečnostního průmyslu ČR seminář na téma Export obranného materiálu. Uskuteční se 16. 4. 2013 v poslanecké sněmovně a koná se pod záštitou poslanců Jiřího Skalického, Václava Cempírka a Františka Laudáta. Se zástupci firem obranného a bezpečnostního průmyslu se na semináři potkají i zástupci dvou českých ministerstev. O problematice vývozních a tranzitních licencí bude mluvit Zdeněk Richtr z ministerstva průmyslu a obchodu a o podpoře exportu Tomáš Dub z ministerstva zahraničních věcí.

Jiří Skalický se exportním potenciálem obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky, jakož i praktickými zkušenostmi s exportními bariérami těchto firem zabývá již více než dva roky a velmi silně vnímá jejich potíže. S řediteli firem, které mají sídlo na Pardubicku a vyvíjejí a vyrábějí produkty pro obranný či civilní průmysl se poslanec Jiří Skalický schází pravidelně a jejich produkty zná velmi dobře. „Například firmy Excalibur ARMY, RETIA, SVOS či ERA mají podobnou historii. Přeměnily se - či jejich zakladatelé odešli - z dřívějších státem vlastněných firem. V oblasti Pardubicka a Přeloučska zaměstnávají poměrně velké množství lidí, mají náročný výrobní program s vysokou přidanou hodnotou, a aby byly úspěšné, musejí se umět prezentovat na zahraničních trzích,“ říká Jiří Skalický a dodává, že jejich produkty jsou na vysoké evropské a potažmo světové úrovni; dokážou vymyslet, vyvinout a vyrobit technologicky velmi kvalitní výrobky, a pokud je chtějí nabídnout na zahraničních trzích, často narážejí na problematiku české proexportní politiky.

Česká republika totiž nemá jednotný systém, jak exportovat produkty svých firem. V exportu se prolíná vliv dvou ministerstev, ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva zahraničí. Nepřispívá k tomu ani fakt, že totálně „v troskách“ jsou firmy Czech Trade a CzechInvest. Do exportu ještě významně zasahuje problematika cel, která velmi ztrpčuje obchod. „Je potřeba, aby z pohledu politiků a úředníků státu byla jasně nastavená pravidla jednotné podpory exportu firem do zahraničí, a to nejen pro firmy v obranném průmyslu, ale pro jakékoliv firmy,“ vyzývá Jiří Skalický. „Zmíněným firmám pomáhám při řešení těžkostí právě v souvislosti s exportem do zemí mimo Evropskou unii a v uplynulých dvou letech jsem spolupracoval při přípravě několika seminářů v Poslanecké sněmovně na téma budoucnosti firem obranného průmyslu České republiky. Tento je dalším v řadě.“

Zdenka Hanyšová Celá

Program semináře:

 

  9:30         Příchod, prezentace

10:00        Přivítání hostů: Ing. František Laudát, poslanec, PharmDr. Jiří Skalický, Ph.D., poslanec

10:05        Exportní potenciál obranného a bezpečnostního průmyslu ČR: RNDr. Jiří Hynek, prezident AOBP

10:20        Problematika vývozních a tranzitních licencí: Mgr. Zdeněk Richtr, ředitel licenční správy MPO

10:50        Právní rámec exportu vojenského materiálu: Mgr. Tomáš Machurek, partner MT Legal

11:20        Podpora exportu: Tomáš Dub, náměstek MZV

11:50        Praktické zkušenosti s exportními bariérami: RNDr. Jiří Hynek, prezident AOBP

12:00        Diskuse: prof. Ing.Václav Cempírek, Ph.D., poslanec, PharmDr. Jiří Skalický, Ph.D., poslanec

12:15        Závěr: RNDr. Jiří Hynek

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme