21. srpen 1968: Historická lekce, na kterou nesmíme zapomínat

Dnes jsme si toto smutné výročí připomněli společně s občany, zástupci města i kraje v podobě Ondřeje Müllera,  zastupitele města Pardubice a Michala Slámy, zastupitele Pardubického kraje, abychom nezapomněli na oběti a odvahu těch, kteří bojovali za naši svobodu. Shromáždění bylo nejen vzpomínkou na minulost, ale i výzvou, abychom i nadále chránili demokratické hodnoty, za které naši předkové trpěli a které nesmíme nikdy nechat zhynout.

22. 8. 2024
21. srpen 1968 je den, který se nesmazatelně zapsal do dějin naší země. V tento den před 56 lety vtrhla vojska pěti států Varšavské smlouvy na naše území a násilně potlačila snahy o reformy a svobodu. Byla to rána nejen pro tehdejší Československo, ale i pro ideu demokratické Evropy.
Nesmíme zapomínat na hrůzy, které tato okupace přinesla. Křehká může být svoboda; je důležité bránit naši suverenitu, je nutné bránit slabší před agresí silnějších“ uvedl Michal Sláma, krajský zastupitel.
Dnešní geopolitické hrozby ukazují, že historie má tendenci se opakovat. Ondřej Müller, zastupitel města Pardubice, k tomu dodává: „Musíme držet Rusko co nejdále od našich hranic. Agrese, kterou dnes vidíme ve východní Evropě, nesmí zůstat bez odezvy. Naše podpora zemím bojujícím proti útlaku je klíčová.“
1968-2
21. srpen zůstává významným dnem, který si musíme připomínat, protože jen skrze paměť a porozumění minulosti můžeme zabránit podobným tragédiím v budoucnosti. Historie nám ukazuje, že zlo, které se podceňuje, má tendenci růst a šířit se.
Pamatujme na odvahu těch, kteří se tehdy postavili zlu, a na hodnoty, které tehdy bránili. Svoboda a demokracie nejsou samozřejmostí, ale křehké statky, které musíme neustále chránit. Nesmí se nikdy opakovat, aby se tanky znovu objevily na našich ulicích a potlačily sny o svobodné a prosperující budoucnosti.

TOP 09 Pardubice

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme