Sláma: Inovace ve vzdělávání a rostoucí zájem o technické obory

3. 7. 2024

Pardubický kraj zažívá významné změny v oblasti vzdělávání, přičemž střední školy vykazují rostoucí počet žáků. Zájem o technické obory, jako je strojírenství a elektrotechnika, neustále roste, zatímco některé humanitní obory zaznamenávají pokles. Ve školním roce 2022/2023 vzdělávalo střední vzdělání v Pardubickém kraji 23 810 žáků, což je o 2 147 více než v roce 2018/2019. Nárůst počtu žáků je očekáván i v dalších letech díky demografickému vývoji a přílivu žáků z Ukrajiny. Celková obsazenost kapacit středních škol dosahuje 73,6 %.

Počet žáků v oborech s maturitní zkouškou (bez gymnázií) je 12 085, zatímco gymnázia navštěvuje 6 007 žáků. Obory s výučním listem mají 5 345 žáků, přičemž 538 z nich jsou cizinci, z toho 193 pochází z Ukrajiny. V základních školách studuje 48 225 žáků v běžných třídách a 1 177 ve speciálních třídách. Počet cizinců na základních školách je 2 880. V mateřských školách je 18 391 dětí v běžných třídách a 120 ve speciálních třídách, s 632 cizinci.

„Poptávka po technických oborech roste, což je pozitivní trend vzhledem k potřebám našeho regionu,“ uvedl Michal Sláma, místopředseda Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost a krajský zastupitel.

Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Pardubického kraje na období 2024-2028 klade důraz na zvyšování kvality vzdělávání a posilování spolupráce s průmyslovými partnery. Strategie zahrnuje nejen zlepšení kvality výuky, ale také podporu technických oborů a spolupráci s podniky, aby absolventi byli lépe připraveni na pracovní trh.

„Naše strategie do budoucna zahrnuje nejen zlepšení kvality výuky, ale také intenzivní spolupráci s podniky, aby naši absolventi byli lépe připraveni na pracovní trh,“ dodal Michal Sláma.

Pardubický kraj aktivně pracuje na zlepšování vzdělávacího systému, přizpůsobuje nabídku školských oborů aktuálním potřebám a podporuje technické vzdělávání. Výhled do budoucna je pozitivní, s plánem na další inovace a posílení spolupráce s průmyslovými partnery. Investice do vzdělávání pedagogů a zvyšování kvality výuky jsou klíčové pro dosažení těchto cílů.

TOP 09 Pardubice

Štítky
Osobnosti: Michal Sláma
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme