Za boj s teroristy i překupníky drog dostali vojáci medaile

Vojákům z prostějovské 601. skupiny speciálních sil poděkoval za jejich usílí také afghánský velvyslanec

14. 1. 2012 | 10:00

Prostějov OE „Kde je táta, já ho nevidím," natahoval včera zpoza stolu v sále prostějovského Společenského domu krk asi čtyřletý klučina. „Támhle vpředu, dostane medaili," ukazovala mu maminka. Před pódiem stálo několik desítek vojáků 601. skupiny speciálních sil generála Moravce. „Před odjezdem do Afghánistánu jsem si vytkl několik cílů. Nejdůležitější z nich byl ale ten, aby se mí vojáci vrátili domů všichni a bez zranění s trvalými následky. A to se opravdu podařilo," prohlásil ve svém proslovu velitel Karel Řehka.
Po šťastném návratu totiž z rodin a blízkých opadl mnohaměsíční strach a nervozita. „Bojím se o něj pořád. Nevím, co tam dělají, a ani to nechci vědět, alebojímse stejně. Nato si člověk nezvykne. A mnohem horší to je, když přijdou děti,dokud jsme byli sami dva, tak jsem třeba někam vyrazila s kamarádkami a přeci jen to z člověka spadlo. Ale dnes už máme rodinu, tak to vnímám zase jinak," svěřila se jedna z  manželek.
Podporu blízkých ocenil i velitel Řehka. „Vy nesete tu největší tíhu. Bez vás bychom nikdy nedokázali to, co dokážeme, bez vás bychom nikdy nebyli to, co jsme. To vy byste měli nosit naše medaile," vyznal se Karel Řehka.
Jeho jednotka bojovala v Afghánistánu nejen s povstalci, kteří zde v  Česku mají poněkud matné obrysy, ale i s dobře představitelnými výrobci a překupníky narkotik. „Afghánistán je totiž nejen úkrytem největšího počtu teroristů, ale také největším světovým producentem opia. A výnosy z jeho prodeje slouží na financování teroristických útoků po celém světě," vysvětlil ministr obrany Alexandr Vondra.
K úkolům Řehkových vojáků patřil například i výcvik speciální jednotky afghánské policie.

„Bojím se o něj pořád. Nevím, co tam dělají, a ani to nechci vědět, ale bojím se stejně."

„Naše úsilí totiž musí směřovat k tomu, aby byli v dohledné době Afghánci schopni se o svou bezpečnost postarat sami. To je pro ně totiž to nejlepší," dodal Vondra, který přijel společně s premiérem Petrem Nečasem.
Na závěr proslovů zazněl i jazyk tisíce kilometrů vzdálené země. Promluvil totiž afghánský velvyslanec Mohammad Kabir Farahi. „Jsme velmi rádi, že zde čeští vojáci byli právě v tomto roce, který byl pro naši armádu zvláště těžký. Teroristé, kteří přicházejí z druhé strany hranice, sužují obyvatele právě v  provincii Nangarhár, kde vaše jednotka působí. Bez vás bychom tu nikdy nemohli lidem dopřát mír. Děkujeme," přeložil velvyslancova slova afghánský tlumočník.
Jednomu z vojáků se během udělování medailí, přímo pod reflektory, udělalo nevolno a omdlel. Pomohli mu nejen jeho kolegové, ale i poslankyně Jitka Chalánková.

Prostějovský deník | 14.1.2012 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: PAVEL MOŠ | Téma: Poslanci - Chalánková Jitka


Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme