Vozíčkáře z Olomouce a okolí vozí papamobil. Jediný v České republice

7. 11. 2011 | 14:00

Olomouc – Speciální vozidlo připomínající papamobil využívají jako jediní v  České republice vozíčkáři z Olomouce a nejbližšího okolí. Automobil funguje na zavolání jako klasický taxík. Vozíčkáři jsou s ním natolik spokojeni, že do budoucna uvažují o možnosti rozšíření této služby do dalších měst.
Automobil, který na první pohled vypadá jako klasický taxík, je speciálně upravený a je zatím jediný tohoto typu v České republice. „Provozujeme ho od května letošního roku a stále jsme jediní, kdo tento typ vozidla v zemi vlastní. Vůz jsme objednali v italské automobilce. V dokladech je přímo uvedeno, že se jedná o typ papamobil. Zatím jsme s ním spokojeni a naši zákazníci také,“ uvedl majitel taxislužby Karel Ťulpa.

Rezervace není potřeba

Jeho firma již několik let vozíčkářům k přepravě nabízí upravenou dodávku, na jejíž provoz přispívá olomoucký magistrát. Ta však funguje jen na předchozí objednávku a dnes již potřebám olomouckých vozíčkářů nestačí. „Loni jsme zajistili přes dva tisíce odvozů osob na vozíčku. Poptávka je z jejich strany veliká, občas jsme už zájemcům nemohli vyhovět. To byl hlavní důvod, proč jsme koupili papamobil. Ten navíc funguje jako klasický taxík, připravený naložit vozíčkáře kdykoliv po zavolání, není potřeba předchozí rezervace. Bohužel přímo na tento vůz jsme již nezískali dotaci. Přesto je cena za jízdné nejméně o čtvrtinu nižší než u  klasického taxi, navíc nabízí i větší komfort pro cestující,“ dodal Ťulpa.
Upravit vůz, který přepravuje i běžné cestující bez zdravotního omezení, je podle něj záležitost na několik minut. „Stačí jen sklopit zadní řadu sedadel a rozložit plošinu. Pomocí upínacího mechanismu se vozík zajistí, osoba na něm má samozřejmě bezpečnostní pásy. S vozíčkářem může cestovat i jeho doprovod. Kromě tělesně handicapovaných dospělých tímto autem vozíme také děti do škol a denních stacionářů,“ řekl Ťulpa.
Olomoucký spolek Trend vozíčkářů si nový papamobil pochvaluje. K cestování po městě jej využívá rovněž jeho předseda Milan Langer.„Jsem moc rád, že v  Olomouci něco takového funguje. Můžu si jízdu objednat telefonicky kdykoliv, i v  noci nebo o víkendech, a nemusím mít týden předem objednávku. Takové služby nejsou nikde na Moravě ani v Praze, tam si přepravu taxíkem musím rezervovat s  několikadenním předstihem,“ sdělil Langer.
Trend vozíčkářů po roce fungování speciálního taxi jeho provoz společně s provozovatelem vyhodnotí po ekonomické stránce. „Bylo by výborné, aby stejné vozy jezdily i v dalších krajských městech. Olomouc je zatím výjimkou a jsem rád, že právě u nás mají při objednávání taxi vozíčkáři naprosto stejné možnosti jako lidé bez tělesného postižení,“ zmínil Langer.
Zájemci o taxislužbu si mohou o odvoz zavolat na telefonní číslo 805 15 05 05.

Olomoucký deník | 7.11.2011 | Rubrika: Olomoucko | Strana: 2 | Autor: (mak)

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme