Vodné a stočné v roce 2012

3. 11. 2011 | 15:00

Od začátku roku dojde k navýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty, která ovlivní mimo jiné i cenu vodného a stočného v roce 2012. K této věci se nám vyjádřil Radek Brnka (TOP 09), jakožto zástupce města Jeseníku v představenstvu společnosti VaK Jesenicka a.s.. Zeptali jsme se, zda dojde ke změně v ceně vodného a stočného a v jaké výši.

“Představenstvo společnosti VaK Jesenicka a.s. zasedalo 21. 10.11, kde se řešila i otázka vodného a stočného pro další kalendářní rok. Vzhledem k tomu, že dojde ke zvýšení snížené sazby DPH o 4,5 %, jsme se rozhodli, že cenu pro příští rok zvýšíme pouze o jedno procento. Právě proto, abychom
eliminovali dopad zvýšení daní na celkovou spotřebu firem a domácností. Toto rozhodnutí jsme učinili i s vědomím, že se nám vstupní ceny pro příští rok zvyšují více než o jedno procento. Paradoxně došlo k tomu, že navýšení ceny vodného a stočného pro rok 2012, ani nepokryje navýšení vstupů, které musíme jako společnost zaplatit. V žádném případě nechceme, aby nám poklesla křivka poptávky po vodě, proto jsme byli nuceni najít další úspory v nákladech společnosti."
Podle Brnky bude tedy v příštím roce cena vodného 24,40 Kč a cena stočného 30,90 Kč. “Představenstvo dále projednávalo plán oprav a investic v příštím roce, kde jsme se shodli na tom, že 100 % investic a 63 % přímých oprav půjde do města Jeseníku. Objemově je to cca 6,3 mil. Kč," uvedl Brnka.
Letos dojde ještě k jednomu přelomu - ke konci roku končí desetiletá smlouva firmy Jesenická vodohospodářská společnost spol. s r.o.. Ta zajišťuje servis vodohospodářských zařízení v majetku VaKu Jesenicka. Podle Brnky zatím není jasné, jakým způsobem bude vybrána firma po vypršení staré smlouvy. “Jednou z možností je vypsání soutěže na dodavatele těchto prací,” uvedl Brnka. Asi není nutno dodávat, že se jedná o velmi lukrativní zakázku.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme