Vítěze Vesnice roku přijal Klaus na hradě

9. 12. 2011 | 10:00

Skalička, Praha – Vítěze krajských kol soutěže Vesnice roku 2011 přijal v  úterý 6. prosince na Pražském hradě prezident republiky Václav Klaus, v  Senátu jeho předseda Milan Štěch a v Poslanecké sněmovně poslankyně Jitka Chalánková a předsedové Stanislav Polčák a Pavol Lukša. Za Olomoucký kraj si tento slavnostní den vychutnala starostka Skaličky Petra Kočnarová.

Za Olomoucký kraj si tento slavnostní den vychutnala starostka Skaličky Petra Kočnarová. Úterní návštěva Senátu, Sněmovny a Hradu byla slavnostní tečkou za již sedmnáctým ročníkem soutěže, která se zrodila na půdě Spolku pro obnovu venkova ČR. „Před lety jsme do vítězné obce pozvali pana prezidenta Havla a ten nám na oplátku nabídl přijetí všech regionálních vítězů na Hradě. Z nápadu se stala tradice, ve které pokračuje i pan prezident Václav Klaus,“ vysvětlil dlouholetý předseda Spolku a starosta obce Bělotín Eduard Kavala a dodal:„Nejde však jen o formální potřesení rukou, ale také o otevřenou asi hodinovou diskusi nad momentálními problémy našeho venkova.“
Do Prahy se však nesjeli pouze absolutní krajští vítězové. Na slavnostní přijetí do Senátu dostali pozvání také čerství držitelé stuh zelených, oranžových, modrých a bílých. Pozdravit je přišel mimo jiné i ministr zemědělství Petr Bendl.
Na Pražský hrad už pokračovali jen starostové ocenění zlatou stuhou. „To je zajímavé. Někteří jste s sebou vzali manželky, jiní místostarosty nebo finanční poradce,“ zavtipkoval prezident, když se mu ocenění jeden po druhém představili.
Ze Skaličky na Olomoucku, která si v krajském kole vysloužila vítězství a v kole národním třetí místo, doprovázel starostku Petru Kočnarovou předseda finančního výboru Jaromír Vozák. „Pozvání do Prahy jsme přijali velice rádi. Čekal nás tam velmi zajímavý program a nejvíce jsme byli nadšeni povídáním s panem prezidentem,“ pochvalovala si Kočnarová.
Třetí zastavení měli vítězové krajských kol Vesnice roku 2011 v  Poslanecké sněmovně. Tam s nimi usedli ke stolu předseda výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Stanislav Polčák, předseda zemědělského výboru Pavol Lukša a poslankyně za Olomoucký kraj Jitka Chalánková. Mimo jiné se jejich debata se starosty točila kolem nespravedlivého systému přerozdělování daní.
Třešničkou na dortu slavnostního dne a již tradičním dárkem Spolku pro starosty byla večerní návštěva divadelního představení. Tentokrát to byla komedie Drahouškové v divadle Kalich. „Výkony Jany Paulové a Pavla Zedníčka byly opravdu excelentní,“ konstatovala starostka Kočnarová.

Přerovský a hranický deník | 9.12.2011 | Rubrika: Hranicko a Přerovsko | Strana: 2 | Autor: (red)


Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme