Vedení Mory se brání nařčení z předražených zakázek

Bohdan Nerušil údajně podal oznámení na majitele HC Olomouc Jiřího Dopitu

15. 9. 2012 | 20:00

Olomouc – Právními kroky proti Bohdanu Nerušilovi, předsedovi občanského sdružení HC Olomouc, chce postupovat vedení olomouckého klubu. Nerušil totiž vedení nařkl z předražení některých oprav zimního stadionu a na majitele klubu Jiřího Dopitu údajně podal trestní oznámení. „Pokud se jedná o tvrzení, že bylo podáno trestní oznámení na majitele hokejového klubu v Olomouci Jiřího Dopitu, pak toto tvrzení je zcela nepodložené a Jiří Dopita nebyl ze strany policie o tom, že by jakékoli trestní oznámení na jeho osobu bylo podáno, informován ani nebyl vyzván k jakémukoli podání vysvětlení či jinému úkonu v jakémkoli trestním řízení. Protiprávní jednání ze strany hokejového klubu Olomouc či své osoby striktně odmítá,“ uvádí se v oficálním prohlášení HC Olomouc, s. r. o.
Nerušil policii upozornil na dvě zakázky z roku 2010. Týkaly se nákupu nových sedaček a oprav toalet. Je přesvědčený, že byly úmyslně předražené, a byly tak zneužity peníze, které na základě smlouvy za opravy zaplatil olomoucký magistrát.
Za nákup a namontování 500 nových plastových sedaček na diváckou tribunu město zaplatilo přes 1,44 milionu. Podle Nerušila byla cena neoprávněně navýšena o 100 procent. Rekonstrukce sociálních zařízení přišla na téměř dva miliony korun. Policie si vypracovává posudky, vyšetřování potrvá řádově měsíce. „Tvrzení pana Nerušila o tom, že uvnitř klubu došlo k úmyslnému předražení dvou zakázek z roku 2010 a byly zneužity peníze, které na základě smlouvy s olomouckou radnicí magistrát za opravy zaplatil, je zcela nepravdivé a je dáno důvodné podezření, že tímto svým jednáním se Bohdan Nerušil mohl dopustit až některého z trestných činů, a jsme připraveni v tomto směru učinit i patřičné právní kroky,“ píše vedení klubu.
„Hokejový klub Olomouc žádné nové sedačky pro zimní stadion neobjednal, žádnou smlouvu na nákup nových sedaček neuzavřel a žádné faktury za dodání nových sedaček od dodavatele neobdržel, a tudíž ani žádné takové faktury nemohl magistrátu předložit k proplacení, a tedy ani nepředložil. Stejné stanovisko platí i pro opravy toalet zimního stadionu v Olomouci. Pokud je nám známo, pak na zakázku týkající se jak nákupu nových sedaček, tak opravy toalet zimního stadionu bylo vyhlášeno příslušným odborem Magistrátu města Olomouc řádné výběrové řízení, neboť Magistrát města Olomouc je vlastníkem zimního stadionu v Olomouci a nutno tedy opakovaně zdůraznit, že prostřednictvím hokejového klubu Olomouc či Jiřího Dopity samotného v této souvislosti nedošlo naprosto k žádným právním úkonům ani k žádným peněžním tokům,“ uvádí se dále v prohlášení klubu.
První náměstek olomouckého primátora Ivo Vlach vylučuje, že by vedení hokejového klubu mělo vliv na výběrová řízení týkající se oprav stadionu. „Velmi si vážím pana Dopity a nedokážu si představit, že by v těchto obviněních figuroval. On navíc sám nic nenakupuje,“ vylučuje Vlach.
Zároveň má obavy z toho, že by Dopita v olomouckém hokeji skončil. „Byla by to hodně špatná zpráva pro město i fanoušky. Tyto útoky mají asi způsobit, aby odešel,“ odhaduje náměstek primátora.
„Jiří Dopita se cítí být shora uvedeným článkem v tisku, v jeho zveřejněné podobě a v něm uvedenými vyjádřeními Bohdana Nerušila velmi vážně poškozen na svých osobnostních právech a je připraven tato svá práva bránit všemi dostupnými prostředky stejně tak jako dobré jméno hokejového klubu Olomouc,“ uvádí se na závěr stanoviska olomouckého klubu.

Olomoucký deník | 15.9.2012 | Rubrika: Sport | Strana: 19 | Autor: MAREK PALATKA | Téma: Olomoucký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme