V Olomouci odtáhnou auta blokující provoz

29. 6. 2012 | 11:00

Od počátku července nechá olomoucký magistrát odtahovat z ulic města auta bránící výhledu do křižovatky nebo průjezdu vozidel hasičů, zdravotnických záchranářů, policie či městské hromadné dopravy.
O konkrétním odtažení auta rozhodne na místě policista nebo městský strážník.
Odtahy bude provádět společnost Spemax, která vyhrála ve výběrovém řízení.
„Toto opatření by v  žádném případě nemělo vést k hromadné represi. Chceme takto odtahovat pouze vozidla, která budou vážným způsobem bránit bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Věřím, že zavedení odtahů bude mít spíše preventivní účinek, tak aby si řidiči dávali lepší pozor na to, kde zanechají své vozidlo,“ řekl Právu náměstek olomouckého primátora Ivo Vlach (TOP 09).
„Nechceme, aby se z odtahů stala hromadná záležitost, nejde nám o to, aby odtahová firma byla motivována množstvím odstraněných aut. Jediným důvodem, proč jsme se pro odtahy rozhodli, jsou dlouholetá upozornění hasičů či policie na neukázněné řidiče, kteří jim blokují průjezd,“ uvedl primátor Martin Novotný (ODS). Město chce podle něj službu využívat pouze při závažném pochybení neukázněných řidičů. V případě, že řidič své auto na místě nenajde, měl by kontaktovat městskou policii na lince 156 nebo 585 209 540, případně Policii ČR na lince 158, kde obdrží potřebné informace, jak má postupovat. Za tzv. úplný odtah, kdy firma dopraví odtažené vozidlo až na střežené parkoviště v Pavelkově ulici v Olomouci-Hodolanech, zaplatí řidič 2400 korun.
„Pokud stihne firmu kontaktovat ještě předtím, než auto doveze na toto parkoviště, bude ho nepovolené parkování stát 2000 korun. Pokud se ke svému špatně zaparkovanému vozu vrátí dříve, než firma odtah započne, ale již bude na místě, zaplatí za výjezd 1000 korun,“ informovala Právo mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.
Parkoviště, na kterém skončí odtažená vozidla, bude střeženo 24 hodin denně a firma si za uložení vozu (do max. přípustné hmotnosti 3,5 tuny) bude účtovat 250 korun za každý započatý den počínaje 0.00 hodin, a to ode dne následujícího po tom, kdy vozidlo odtáhne. „Vyzvednutí vozidla bude moci řidič řešit s odtahovou společností celých 24 hodin denně v jejím sídle v areálu ČSAD na Rolsberské ulici, a to po předchozí telefonické domluvě na nonstop lince 724 500 000 a po předložení dokladů k  vozidlu a osobních dokladů.
„Z kanceláře společnosti bude řidič bezplatně převezen k vozidlu do areálu na Pavelkově ulici,“ dodala mluvčí s tím, že sídlo odtahové firmy je dostupné městskou hromadnou dopravou.

Právo | 29.6.2012 | Rubrika: Střední a východní Morava | Strana: 11 | Autor: Miloslav Hradil | Téma: Olomoucký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme