Třikrát o knižním veletrhu

Svět knihy Praha má za sebou další úspěšný ročník a připravuje se na Portugalce. Společnost Albatros Media pokračuje koupí patnácti e-shopů ve své zahraniční expanzi. Na Podzimním knižním veletrhu budou moci autoři vystavovat knihy vydané vlastním nákladem.

8. 6. 2024

Letošní ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha přilákal na Výstaviště Praha od čtvrtka 23. do neděle 26. května na 60 tisíc malých i velkých čtenářů. Počet vystavovatelů letos podle údajů v tiskové zprávě zveřejněné organizátory akce přesáhl čtyři stovky a bohatého literárního programu se zúčastnilo přes osm set účinkujících ze 40 zemí a regionů. Největší ohlas vzbudili ze zahraničních hostů dle očekávání manželská dvojice Alexandra a Alexander Ahndorilovi (alias Lars Kepler) a irský romanopisec John Boyne.

Laureátkou Ceny Jiřího Theinera se na dálku stala Elif Şhafaková (* 1971), významná turecká spisovatelka, vypravěčka a akademička, která se ve své tvorbě (česky vyšly její romány Čtyřicet pravidel lásky a 10 minut 38 vteřin ) zabývá tématy identity, kultury, politiky a genderu. Téma Literatura jako hlas svobody opět rezonovalo se současnou společenskou a politickou situací ve světě, stejně jako program ukrajinské literatury, který nadále pomáhá ukrajinským uprchlíkům v udržování kontaktů s jejich jazykem a literaturou.

„Návštěvnost byla podobná jako v loňském roce, tedy na hranici šedesáti tisíc. S tak obrovským množstvím návštěvníků jsme spokojeni. Letošní ročník zároveň potvrdil vzrůstající mezinárodní rezonanci Světa knihy Praha. Velké množství zahraničních profesionálů, kteří dorazili na náš Central And East European Book Market, bylo spokojeno s programem, který jsme pro ně připravili, i s poskytovaným servisem,“ říká v citované tiskové zprávě ředitel Světa knihy Praha Radovan Auer a na příští ročník slibuje spoustu překvapení. Jubilejní 30. ročník se odehraje na Výstavišti Praha ve dnech 15. až 18. května 2025 a čestným hostem bude Portugalsko.

Podzimní knižní veletrh, jenž se uskuteční 11. a 12. října 2024 v Havlíčkově Brodě, přišel s novou nabídkou pro autory, kteří si vydali nebo do veletrhu vydají knihu vlastním nákladem. Organizátoři jim nabízejí tzv. autorský prostor za symbolickou cenu 500 Kč na oba dva dny. Tato cena obsahuje část tržního místa, uvedení autora v katalogu a jednu vstupenku na veletrh. V rámci autorského prostoru je možné prodávat pouze jednu knihu. 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme