TOP 09 v Olomouckém kraji uspořádala ideovou konferenci

Členové strany si ujasnili konzervativní hodnoty

1. 6. 2013

Olomouc –  TOP 09 je konzervativní stranou. A právě vyjasnění  a přesné vymezení pojmů konzervativní politiky bylo hlavním cílem ideové konference TOP 09 v Olomouckém kraji. Konferenci uspořádala krajská organizace a několik desítek členů strany se sešlo o uplynulém víkendu v olomouckém hotelu Hesperia, aby v rámci bohatého programu  široce diskutovali o konzervativních hodnotách v dnešním uspěchaném světě.

Vlastní konferenci předcházel páteční společenský večer, samotné definování konzervativních hodnot proběhlo v sobotu 1. června. 

Na konferenci vystoupilo se svými podnětnými příspěvky několik významných osobností. Ekonomický expert Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády, nastínil možný další vývoj české ekonomiky v rámci evropského regionu. Podle něj hlavními konzervativními hodnotami v ekonomice jsou objektivita, autenticita nebo pravdomluvnost. Poslanec evropského parlamentu Jan Březina umožnil ve své přednášce racionální pohled na fungování Evropské unie bez růžových brýlí. Dělení na „my“ (ČR) a „oni“ (EU) České republice neprospívá, státní aparát se v rámci Evropy neangažuje, a proto se nesmíme divit, že výstupy evropské legislativy nejsou pro Česko ne vždy příznivé, zdůraznil Jan Březina.  

Poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková zaměřila svůj projev na vědomí osobní společenské odpovědnosti a mezigenerační solidaritu. Označila za hlavního viníka současné krize hodnotový a ekonomický neoliberalismus, proti kterému, tak jako proti komunismu, stojí pevné konzervativní zásady. Svět by byl mnohem v lepší kondici, kdyby se základní hierarchie konzervativních hodnot dodržovala.Je nutné podle Jitky Chalánkové hájit důstojnost každého člověka. „Chovat se sociálně ovšem neznamená, že se jedná o socialismus,“ připomněla.

Na vystoupení Jitky Chalánkové navázala její kolegyně z Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Anna Putnová si za východisko své přednášky vybrala etiku, která by měla být jednoznačně pevnou a základní součástí konzervativního hodnotového systému.

Poslanec František Laudát ve svém bloku poukázal na úskalí současné hospodářské krize a poodhalil některá možná řešení stávající ekonomické situace.

K jednotlivým blokům přednášejících se rozproudila bohatá diskuze, která odhalila názorovou pestrost členské základny.  Ideová konference TOP 09 byla úspěšná, její účastníci se na tom jednomyslně shodli. Odnášeli si z ní zajímavé podněty pro další každodenní práci.

 

Přílohy
DOCX Projev MUDr. Anny Záborské.docx (281.7 kB) DOC Projev Ing. Františka Laudáta.doc (1.6 MB) PPT Projev Ing. Petra Zahradníka.ppt (476.5 kB) PPT Projev Doc. Anny Putnové.ppt (158.5 kB)
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme