Testování DNA v kriminalistice a medicíně

7. 11. 2011 | 10:00

Britsko-česká konference „Legislativa testování DNA“, na níž kromě českých expertů vystoupilo i sedm špičkových britských odborníků z akademické sféry i z  praxe, se uskutečnila 12. října na půdě Parlamentu ČR.

Konference se věnovala dvěma nejdůležitějším oblastem testování DNA, tedy lékařským a forenzním testům a legislativě s nimi spojené. Britští specialisté prezentovali zkušenosti Spojeného království a diskutovali s českými odborníky o  připravovaných nových zákonech týkajících se testování DNA v Česku. Diskuse se vedla také o tom, kde by měly ležet hranice testování. Na jedné straně je třeba chránit citlivá data jednotlivců před zneužitím, na straně druhé však nelze zpomalovat vědecký rozvoj, který pomáhá při léčbě mnoha nemocí (v případě lékařského testování DNA) a k odhalení řady pachatelů (v případě forenzního testování DNA). „Britové jsou pyšní na to, jakou roli dlouhodobě hrají ve výzkumu DNA. Mohu zmínit například výsledky nobelistů Watsona, Cricka a Wilkinse týkající se struktury DNA,“ uvedla britská velvyslankyně v ČR Sian MacLeodová. „Tato konference je výborným příkladem spolupráce českých a britských odborníků vycházející z dohody ministrů obou zemí,“ dodala. „V České republice chybí zastřešující zákony pro řádné využití testování DNA. Poznatky z této konference mohou při tvorbě takových zákonů pomoci,“ vysvětlila poslankyně Jitka Chalánková, která konferenci zaštiťovala.

Forenzní a lékařské aspekty

Forenzní testování DNA zajišťuje stopy z místa trestného činu a porovnává je s DNA potenciálních pachatelů. Záznamy odsouzených pachatelů jsou v Česku uloženy v databázi DNA, která má nyní kolem 100 tisíc záznamů. Britská databanka DNA má přes 6 milionů vzorků a byla založena jako první vládní databáze svého druhu na světě. Na konferenci se hovořilo o její správě, možnosti odstranění dat a počtu testovaných stop ročně. Došlo i na praktické aspekty forenzního testování DNA ve Spojeném království, což bylo tématem vystoupení dvou britských forenzních specialistů – Andyho Williamse a Allana Scotta. Lékařské testování DNA se věnuje řadě analýz, kde DNA přímo odhaluje konkrétní nemoc nebo indikuje možnost vhodné léčby. Například u onkologických onemocnění pomáhá určit citlivost ke konkrétní léčbě. Další velmi častou možností využití je zjišťování zdraví a genetických chorob plodu z plodové vody. O zvýšení většího odborného i laického povědomí možností testování DNA se ve Spojeném království stará The Human Genetics Comission – výsledky činnosti této komise prezentovaly na konferenci Frances Flinterová a Christine Patchová.

Nutnost regulace testování

Konference nabídla rovněž pohled sociologický a regulační. Stuart Hogarth z King’s College v Londýně se zaměřil na regulování testů DNA s  příklady nejlepší praxe OECD a řady zemí světa. Profesorka Barbara Prainsacková představila britský výzkum v oblasti společenských, etických a legislativních dopadů testování DNA. Přehled skotské legislativy poskytl profesor Jim Fraser. Čeští přednášející představili během konference situaci v legislativě a výzkumu DNA v ČR, a to z pohledu ochrany dat (Igor Němec, Úřad na ochranu osobních údajů), lékařské genetiky (prof. Radim Brdička, Společnost lékařské genetiky ČLS JEP), testování privátními firmami (Daniel Vaněk, DNA Forenzní servis) či forenzního testování (Pavel Kolář, Kriminalistický ústav, doc. Jiří Drábek, Československá společnost pro forenzní genetiku).
Konferenci společně připravily britská Science & Innovation Network, Britské velvyslanectví v  Praze, Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky a společnost Forenzní DNA servis. Prezentace z konference jsou dostupné na webových stránkách www.slg.cz a www.cssfg.cz.

Zdravotnické noviny | 7.11.2011 | Rubrika: Aktuality | Strana: 20 | Autor: Andrea Skálová

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme