9. 3. 2012 | 10:00

V Jesenickém Týdeníku jsme Vám přinesli informaci o zásadní změně v dalším fungování VaK Jesenicka a.s. (VaK). Jesenická vodohospodářské společnosti spol. s r.o. (JVS), od roku 1993 hlavní servisní organizací zajišťující vše kolem vody a kanalizace pro Jeseník a okolí, od 01.07.12 ukončí správu a provozování
vodohospodářské infrastruktury. Zeptali jsme se na podrobnosti zástupce města Jeseník v představenstvu VaKu a současně radního města Radka Brnky (TOP 09).

Informace, že si VaK bude provozovat svoji infrastrukturu sám, byla překvapením. Jaké byly možnosti?
Vzhledem ke končící smlouvě o provozování s JVS byly reálné tři možnosti. VaK vyhlásí výběrové řízení na provozovatele nebo založí společnost, která bude infrastrukturu provozovat. Nebo si svoji infrastrukturu bude VaK provozovat sám. Po několika měsíčním jednání se všechny obce, spoluvlastníci VaKu, rozhodly pro třetí možnost.
Proč ?
Vyhlásit výběrové řízení na provozovatele není v tomto strategickém segmentu, jakým voda je, příliš šťastné. Zkušenosti, kde k tomuto kroku přistoupili, nejsou jen dobré. Běžně vyhrávají výběrová řízení nadnárodní
společnosti, kde zisky z provozování odchází mimo danou oblast. Navíc dnešní trend, i v zahraničí, je vykupovat infrastrukturu zpět do svých rukou a sami si ji provozovat. Jedná se přece jenom o strategickou surovinu. Navíc poučení z oblastí, kde provozování spadá pod privátní sektor, ve vztahu k zamítnutým dotacím a k cenám vodného a stočného, je dalším pádným důvodem, proč se touto cestou nevydat. Proto došlo k rozhodnutí vlastního provozování.
Co druhá možnost?
Jednání v této věci, kdy si VaK založí společnost, kde bude mít většinu a díky většinovému obratu může dojít k pověření k provozování, byla náročná a nevedla k výsledku. Nakonec zástupci v představenstvu a dozorčí radě jednomyslně schválili, že se touto cestou nevydáme. Navíc dnes je již tento směr prakticky překonán. Důvodem je novela zákona o veřejných zakázkách, která nabude účinnosti už 1. dubna tohoto roku.
Co bude obnášet změna provozování pro běžné občany a firmy?
Domnívám se, že v prvních dnech provozování to bude změna čísla účtu, kde se bude vodné a stočné hradit a faktická změna provozovatele, kterým bude VaK. Určitě nedojde k omezení či ohrožení dodávek vody tak, jak jsem zaslechl od občanů města. Panika určitě není na místě.
Jak je to s personálním zajištěním změny provozovatele?
V nejbližších dnech nastoupí technický ředitel, který bude všechny činnosti koordinovat. Jeho úkolem je bezproblémová realizace změny. V rámci dnešní smlouvy VaK přispívá na mzdy zaměstnancům JVS, kteří se přímo podílejí na provozu celé infrastruktury. Logickým krokem je, že budou tito zaměstnanci osloveni společností VaK.
Jak to bude s technickým zajištěním a jeho financováním?
V nejbližších měsících bude muset VaK pořídit techniku, kterou bude potřebovat k zajištění provozu všech zařízení ve vlastní režii. Jsme si všichni vědomi, že času není mnoho, nicméně opět musím zdůraznit, že
vyvolávání paniky není na místě. Jsem přesvědčen, že k přechodu dojde bez větších problémů. K nákupu techniky může být z části využit nerozdělený zisk z minulých let společnosti, případně může být využit úvěr, který musí být schválen řádnou valnou hromadou. Model bude projednáván na nejbližším zasedání představenstva a dozorčí rady. Dnešní provozování je kalkulováno tak, aby vytvářelo přiměřený zisk. Předpokládám totéž při provozování od 1. července 2012. Z tohoto zisku bude splácen případný úvěr za techniku. Tím nedojde ke zvýšení vodného či stočného z důvodu změny provozovatele.
Na 15. března je svoláno mimořádné zastupitelstvo k provozování, co je jeho
cílem?
O svolání zastupitelstva vím, nicméně nejsem jeho iniciátorem. Pokud je jeho cílem podání informací k této věci, tak budu schopen říci jen ty, které zazněly v tomto rozhovoru. A dále konkrétní informace, které budou schváleny orgány VaKu do 15. března. Pokud je cílem mimořádného zastupitelstva zvrátit pracně dohodnuté výše uvedené řešení, tak budu proti.
Děkuji za rozhovor.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme