Sociální reforma přinese řadu změn. Už za měsíc

Nezaměstnaní budou od ledna dostávat dávky přes kartu. Můžou s ní platit i v obchodě

29. 11. 2011 | 14:00

Přerov – Nová sociální reforma už za měsíc rázně vkročí do života lidí závislých na sociálních dávkách. Čeká na ně řada změn, ale také pracovních povinností. „Chystaná reforma má hlavně zajistit, aby sociální dávky dostávali jen lidé, kteří pomoc nezbytně potřebují, a nedocházelo ke zneužívání peněz státu. Navíc má zjednodušit systém výplaty dávek a snížit administrativu,“ shrnula vedoucí odboru sociálních věcí a školství přerovského magistrátu Romana Pospíšilová.
Podle ní bude nově jednotným místem pro vyplácení dávek Úřad práce. „Podle našich posledních informací si budou lidé dávky pomoci v hmotné nouzi vyzvedávat na úřadě ve Smetanově ulici 4. Příspěvek na péči a dávky pro osoby těžce zdravotně postižené pak obdrží v budově na Žerotínově náměstí 168/21,“ doplnila vedoucí oddělení dávek pomoci v hmotné nouzi Marta Šintáková. Novinkou bude i to, že se začne výplata sociálních dávek provádět prostřednictvím speciální karty. „Ta v sobě ponese přehled o všech vyplácených dávkách konkrétnímu člověku. Úředník hned zjistí všechny dávky, vázané k jednomu rodnému číslu. Karty navíc ušetří v celorepublikovém měřítku až jednu miliardu korun, protože dosud platí stát za každou složenku dvacet korun. A může také sloužit coby platební karta,“ doplnila Romana Pospíšilová.
Dalším průlomem v  sociální reformě je změna v systému veřejné služby, která bude pro dlouhodobě nezaměstnané povinná – a kdo ji odmítne, přijde o veškeré příjmy od státu.
„Dá se říct, že lidé pobírající dávky jsou vlastně státními zaměstnanci a mají tím pádem vůči státu povinnosti. Nové změny budou učit dlouhodobě nezaměstnané zase pracovat,“ vysvětlil výhody náměstek přerovského primátora Dušan Hluzín (TOP 09).

Přerovský a hranický deník | 29.11.2011 | Rubrika: Hranicko a Přerovsko | Strana: 2 | Autor: LENKA CHALUPOVÁ


Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme