Senát opravil Sněmovnu a vzal hazardu rozdělování peněz

9. 12. 2011 | 09:00

Loterijní společnosti již nebudou od 1. ledna 2012 rozdělovat peníze z hazardu, znovu se také zavede roční poplatek 20 tisíc korun za herní automat.
Senát tak včera opravil největší ostudné chyby, které minulý měsíc poslanci schválili ve Sněmovně. Senátní změny, které odpovídají dohodě koalice s ČSSD, musí ještě posvětit dolní komora. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) bylo načase „napravit prasárnu, kterou spáchala Sněmovna“.
Senátorům řekl, že je „lehce dojat“, a bez ohledu na stranické barvy jim poděkoval.
Ocenil i to, že obzvlášť levicoví senátoři, jichž je většina, „překousli“ svoje výhrady spojené s dalšími body daňové reformy v rámci takzvaného jednoho inkasního místa, do něhož bylo včleněno i zdanění hazardu, a zákon schválili.
„Zlepšili jste tím kulturu výběrů z loterijního průmyslu,“ dodal.
Z 66 přítomných senátorů pro návrh hlasovalo 64, jeden se zdržel a Vladimír Dryml (ČSSD) byl proti. Ten to zdůvodnil tím, že Kalousek jako „starý lišák“ přišel s takovým návrhem, z něhož bude těžit právě TOP 09. „A já nechci být u swingerspárty části soc. dem. a TOP 09,“ podotkl. Senát zároveň navrhl odložit účinnost daňové reformy až na rok 2015, to však Kalouskovi nevadí. Chtěl by později změnit účinnost na rok 2014.

Dobeš lobboval za „prasárnu“

Senátor Adolf Jílek (TOP 09) se včera pozastavil nad tím, že ministr školství Josef Dobeš (VV) v horní komoře lobboval za návrh schválený poslanci ODS a levice. Dobeš byl jedním ze tří poslanců VV, kteří tento zákon ve Sněmovně podpořili.
„Pan ministr Dobeš plédoval za původní návrh. Pamatuji si spoustu ministrů, kteří nebyli spokojeni s vládním návrhem a tvářili se hodně naštvaně, ale vždy skousli pysk. Toto si nikdo nedovolil,“ prohlásil Jílek.
Ministr se brání tvrzením, že mu šlo o  podporu sportu, a proto chtěl zajistit financování alespoň Sněmovnou schválenou normou.
Senátní změna počítá s tím, že hazardní společnosti budou muset odvádět 20 procent z rozdílu mezi vsazenými částkami a vyplacenými výhrami. Odvod z automatů Kalousek odhadl na 6,7 miliardy, zhruba miliardu má představovat odvod z číselných loterií a asi 750 miliónů z ostatních loterií.
Obce by dostávaly čtyři pětiny odvodu z výherních automatů a třicet procent odvodů z jiných her, jako jsou loterie, kurzové sázky a sázkové hry v  kasinu.
Zbytek by měl dostat stát a peníze by měly jít hlavně na sport.

Právo | 9.12.2011 | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 2 | Autor: (rsk)


Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme