Schodkové rozpočty: Jeseník chce šetřit i zvyšovat daně

Úsporná opatření mají vrátit hospodaření města zpět do černých čísel. Hlouběji do kapsy tak budou muset sáhnout i zdejší obyvatelé a podnikatelé

9. 7. 2012 | 15:00

Jeseník – V minusu končí v posledních dvou letech rozpočty města Jeseníku. Zdejší zastupitelé proto schválili materiál s návrhy úsporných opatření. Jejich cílem je udržet městské finance na uzdě a vrátit je zpět do černých čísel. Hlouběji do kapsy tak budou muset sáhnout i obyvatelé města.
Dva miliony korun chce radnice ušetřit na provozních a mzdových výdajích města a jeho příspěvkových organizacích. O stejnou částku chce město snížit příspěvek technickým službám.
„Toto opatření by se nemělo zásadně dotknout občanů a činností, jako jsou likvidace odpadů, správa komunikací, veřejné osvětlení a další,“ ubezpečil radní Radek Brnka (TOP 09), který koncepci hospodaření města na příští roky zpracovával. Hlouběji do kapsy budou muset sáhnout i obyvatelé Jeseníku. Poplatek za likvidaci komunálního odpadu se má zvýšit ze současné pětistovky na sedm set korun. To má do městské kasy přinést další dva miliony.
Zastupitelé již schválili vyhlášku, kterou se od příštího roku zavádí takzvaný místní koeficient u daně z nemovitosti. Tuto daň tak oproti současnému stavu novela městské vyhlášky zvyšuje dvojnásobně.
„Nelíbí se mi to. Už teď se všechno zdražuje a s penězi vycházím každý měsíc jen tak tak,“ říká Jana Fialová z Jeseníku. Jestliže se návrhy uskuteční v nezměněné podobě, do městské kasy každoročně přiteče o jedenáct a půl milionu korun více než nyní.


Schodkové rozpočty: Jeseník chce šetřit, ale i zvyšovat daně


„Pokud úsporná opatření schválíme, dostaneme se již v roce 2013 do kladné bilance a jsme v následujících čtyřech letech schopni při padesátiprocentní dotaci proinvestovat přibližně osmdesát milionů korun. Pokud úsporná opatření nebudou, nejsme do roku 2015 schopní zafinancovat žádnou významnější investici, protože na to mít nebudeme,“ řekl před hlasováním zastupitelů Brnka.
Ne všechny návrhy se setkaly s  jednoznačným souhlasem. Se zvýšením daně z nemovitosti nesouhlasí například zastupitel Pavel Perutka (ODS). „Myslím si, že v první řadě je třeba hledat zdroje na straně režijních úspor provozu města a na straně podpory podnikatelů, kteří městu dále generují příjem. Pokud budou vyčerpány všechny ostatní zdroje, až jako o posledním a krajním řešení se může uvažovat o odstupňované úpravě daně z nemovitosti,“ řekl Perutka. Podle jeho slov se pro lidi zvýší daň v řádu stokorun, u podnikatelů to může činit desítky až stovky tisíc korun. „To v době těžké finanční situace některých firem může vést k dalšímu zhoršení jejich ekonomického zdraví, případně až k jejich zániku,“ upozornil Perutka.
Vedení města připouští, že se o nové výši daně z nemovitosti bude zejména v případě podnikatelů ještě jednat.
Ti totiž už nyní platí zvýšenou sazbu, která by se mohla zrušit. „Uvažujeme o tom a podle diskusí na poradě zastupitelů je dost reálná představa,“ řekl místostarosta Jeseníku Libor Halas (MPJ).
Nová vyhláška by tedy na místní podnikatele nedopadla tak tvrdě. Na druhou stranu by město z daní z nemovitosti získalo méně peněz než původně plánovaných 5,7 milionu korun navíc.

Šumperský a jesenický deník | 9.7.2012 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: PETR KRŇÁVEK | Téma: Olomoucký kraj


Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme