Reformy bychom měli lidem vysvětlit lépe

Sněmu TOP 09 se účastnila Jitka Chalánková, poslankyně z Olomouckého kraje

24. 10. 2011 | 10:00

Olomouc – Karla Schwarzenberga jako kandidáta na prezidenta oficiálně potvrdili účastníci víkendového sněmu TOP 09 v Hradci Králové. Zároveň ministra zahraničí opět zvolili do čela strany. Na svém postu prvního místopředsedy zůstává i Miroslav Kalousek.

* Vaše strana podpořila prezidentskou kandidaturu Karla Schwarzenberga. Co by mohl Česku přinést?

Karel Schwarzenberg je vysoce respektovanou osobností v zahraničí. To je zcela unikátní možnost, jak může být prospěšný České republice. Karel Schwarzenberg hodně hovořil o možném vytvoření centra setkávání a tříbení názorů při vzájemném respektu, jak bývalo v  minulosti zvykem. A takovým centrem by se Hrad mohl stát.

* V projevu Karla Schwarzenberga zazněla výzva, aby delegáti více komunikovali s občany. Zároveň zdůraznil, že nejpodstatnější je vzájemná důvěra.

Komunikovat s  občany – to je pro politika nutnost a zároveň příležitost získávat podněty. Za sebe mohu říci, že se s občany setkávám velmi ráda. Kus práce pro zlepšení komunikace s občany zde v regionu by mohla ovšem přinést i média. Zde děkuji momentálně Deníku za náš rozhovor. V Poslanecké sněmovně je spousta a spousta práce, jejíž výsledky mohu občanům předkládat. Asi téma pro další rozhovor. Pokud jde o vzájemnou důvěru, tak ta je samozřejmě nezbytná jak v politice, tak mezi lidmi všeobecně. A pokud se ztratí, obtížně se navrací. Delegáti z  Olomouckého kraje ovšem vytvořili na sněmu unikátní tým a uspěli jsme ve volbě: senátor Adolf Jílek byl zvolen členem předsednictva, Kateřina Šišková členkou Výkonného výboru.

* Vaši ministři Jaromír Drábek a Leoš Heger jsou v čele resortů, ze kterých přicházejí nejzásadnější reformy, které budí u veřejnosti velkou vlnu odporu. Myslíte si, že je veřejnost dobře informovaná o tom, co reformy přinesou?

Reformy v oblasti zdravotnictví a sociálních věcí jsou nesmírně obtížné. Jde o největší změny v daných resortech za posledních dvacet let. Informovanost veřejnosti by mohla být výrazně lepší, to na sněmu i kriticky a sebekriticky zaznělo. Vysvětlování by mělo být snáze k pochopení. Jednodušším způsobem a modelovými příklady. Na druhou stranu po dvaceti letech se mění systémy , současně probíhá hospodářská krize se všemi dopady. Při návštěvách např. Jesenicka minulý týden je jasně patrné, že spousta lidí zaměstnání marně hledá. A sociální stát bude mít na své výdaje stále menší objem prostředků. Spotřeba nemůže bez primární výroby v naší zemi vše vyřešit. Nebude kde brát. Rozhovory v plném rozsahu na: www.olomouckydenik.cz

Olomoucký deník | 24.10.2011 | Rubrika: Olomoucko | Strana: 2 | Autor: VERONIKA KOLESÁROVÁ

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme