Radnice se více otevře lidem

Předlohy pro jednání přerovského zastupitelstva budou od října veřejně přístupné

1. 6. 2012 | 10:00

Přerov – Ještě donedávna to byl nepřekonatelný problém. Obyvatelé Přerova, kteří přicházeli na jednání městského zastupitelstva a chtěli diskutovat o konkrétních věcech, nevěděli, zda se jimi vůbec konšelé budou zabývat. Od října se má ale bariéra mezi politiky a občanem prolomit. Předlohy materiálů na jednání budou totiž běžně dostupné na internetu.
Na fakt, že se k informacím dostane jen s  velkými problémy, si nedávno stěžoval jeden z Přerovanů Jan Balek. „Shodneme se na tom, že má zastupitel rozumět svým rozhodnutím. Marně si ovšem lámu hlavu, proč není stejnou samozřejmostí, že nemají být občanovi stavěny bariéry pro pochopení rozhodování samosprávy,“ uvedl ve svém příspěvku pro týdeník Nové Přerovsko.
Lidé, kteří mají zájem si prostudovat materiály pro jednání zastupitelstva, mají nyní jedinou možnost. Dokumenty si týden před zasedáním prolistovat v Městském informačním centru. Jedna kopie je k nahlédnutí také přímo na jednání. „Tato mnohokrát prezentovaná alternativa se jeví v kontextu vize evropské digitální společnosti jako relikvie minulého století,“ zhodnotil to ale Jan Balek.
Podle mínění Přerovanů už ale radnice udělala v komunikaci s občany pokrok. „Stačí sledovat jednání zastupitelstva on­line na webu města a člověk si udělá obrázek. Je ale pravda, že podrobnější informace pořád chybějí,“ myslí si jeden z oslovených Matěj Peška. Co se od října změní? Lidé si budou moci na portálu města v dostatečném předstihu přečíst materiály, které budou zastupitelé projednávat. „Chceme, aby si lidé mohli stáhnout podklady rychle, jednoduše a z pohodlí svého domova. Jejich zveřejňování na stránkách www.prerov.eu zajistíme nejpozději k poslednímu září. Přerov se tak přiřadí k  městům s vysokou mírou otevřenosti a informovanosti,“ řekl náměstek přerovského primátora Dušan Hluzín (TOP 09).
Jak doplnil mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal, nebudou ale materiály obsahovat citlivé údaje. „Podle zákona musejí být anonymizované, takže nemůžou obsahovat jména nebo adresy. Citlivé je to především u majetkových záležitostí, prodejů parcel a podobně,“ zmínil.
Opozice novinku jedině vítá. „Něco takového je třeba jenom vítat a říci „konečně!“ a několik vykřičníků. Je ale důležité, aby byly materiály zveřejněny včas a lidé, kteří si je budou chtít nastudovat, přicházeli na jednání připraveni,“ komentoval to opoziční zastupitel Vladimír Puchalský (SpP). Podle něj by větší otevřenosti pomohlo i to, kdyby se posunul začátek konání zastupitelstva ze současných 13 na 16 hodin. „Koalice by měla nabídnout lidem jiný režim projednávání záležitostí města. V době, kdy zastupitelstvo začíná, jsou totiž mnozí ještě v práci,“ podotkl.

Přerovský a hranický deník | 1.6.2012 | Rubrika: Hranicko a Přerovsko | Strana: 2 | Autor: PETRA POLÁKOVÁ­UVÍROVÁ | Téma: Olomoucký kraj


Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme