Prohlášení volební strany Hranice 2000

7. 3. 2012 | 15:00

Místní sdružení ODS Hranice na svých webových stránkách (www.odshranice.cz) dne 10. 2. 2012 zveřejnilo dva dokumenty: Kontrolní výbor a Proč byl odvolán místostarosta Wildner (tento text byl zároveň zveřejněn na stránkách Hranického týdne dne 24. 2.).
Faktická a věcná argumentace strany Hranice 2000 k textu Proč byl odvolán místostarosta Wildner, byla otištěna na stránkách Hranického týdne dne 24. 2.
V tomto prohlášení považujeme za nezbytné vyjádřit se k dokumentu s názvem Kontrolní výbor, který obsahuje „Podnět k prověření z porušení Etického kodexu“. Tento podnět podává Místní sdružení ODS Hranice Kontrolnímu výboru Zastupitelstva města Hranic. Hranická ODS v něm dospěla k závěru, že zastupitel PhDr. Vladimír Juračka se dopustil porušení povinností zastupitele, zejména povinností uložených Etickým kodexem zastupitele. Dle ODS měl uvádět v tisku nepravdivé informace, na základě kterých pak zastupitelstvo odvolalo z funkce místostarostu Mgr. Miroslava Wildnera a vyslovilo výtku radě města. V závěru svého podání ODS žádá Kontrolní výbor, aby navrhl zastupitelstvu, aby vyzvalo Vladimíra Juračku k rezignaci na mandát zastupitele.

S plnou zodpovědností prohlašujeme, že údajná „porušení povinností“ se nezakládají na pravdě, a podsouvají PhDr. Juračkovi pohnutky, které neměl.

Jako nebezpečná se nám jeví skutečnost, že strana, která má v názvu demokratická, se uchyluje k formulacím, které jsou výpůjčkami z jazyka totalitních režimů: …podraz spáchaný na občany…, pomlouvačnou kampaní a hysterií, vyvolanou jen s cílem dosáhnout osobního prospěchu…, zavrženíhodné jednání…, lidská závist, touha po vládnutí za každou cenu…, zlovolný čin…

Obvinění vznesená hranickou ODS svědčí o tom, že tato strana nepochopila smysl demokracie a obecní politiky, když bere řádně zvolenému zastupiteli právo postavit se na obhajobu práv občanů a kritizovat počínání rady a uvolněných funkcionářů města.

ODS si zřejmě neuvědomuje, že oněch 13 zastupitelů, kteří hlasovali pro odvolání místostarosty Wildnera, degraduje na dav, který se nechá snadno zmanipulovat argumentací jediného zastupitele.

Prohlašujeme, že PhDr. Vladimír Juračka na zasedáních Zastupitelstva města Hranic, stejně jako ve svých vystoupeních pro sdělovací prostředky, jednal vždy v rámci zmocnění, které měl od naší volební strany. Plně za ním stojíme a útok na něj chápeme jako útok na principy demokratické politiky, ke kterým jsme se vždy hlásili.

V Hranicích dne 27. 2. 2012

 

V článku Proč byl odvolán místostarosta Wildner mně předseda MS ODS Radek Průcha klade za vinu, že jsem prostřednictvím nepravdivých informací zveřejněných v tisku ze závisti, z touhy po vládnutí za každou cenu a v zájmu svých osobních ambicí zlovolně zmanipuloval zastupitele natolik, že došlo k vyslovení výtky radě města a odvolání tehdejšího místostarosty z funkce.
Ve svých vyjádřeních k případu odvolání místostarosty naše volební strana Hranice 2000 vždy uváděla konkrétní argumenty a důsledně se vyhýbala osobním invektivám. Nicméně článek pana Průchy, ač plný silných slov a emotivních vyjádření, je natolik zmatečný, že se čtenář nedozví, o co vlastně v tomto případě šlo. Z tohoto důvodu musím zopakovat alespoň základní fakta.
Strana Hranice 2000 byla požádána občany místní části Drahotuše, aby se na zasedání zastupitelstva, které se konalo 13. 10., zastala jejich oprávněných zájmů, když se jim nedostalo zastání u rady města. Jednalo se o nesouhlas uvedených občanů se záměrem jisté firmy postavit v blízkosti jejich rodinných domů výrobní halu 50 m dlouhou, 25 m širokou, 12 m vysokou, jejíž součástí budou dvě sila vysoká 19 metrů.

Strana Hranice 2000 dospěla k závěru, že radní ve svém rozhodnutí:
1. Nadřadili zájmy soukromé firmy zájmům občanů.
2. Nepřizvali k jednání zástupce dotčených občanů, přitom zástupce firmy se jednání rady účastnil.
3. Ignorovali platný územní plán, jeden z nejdůležitějších dokumentů schválených zastupitelstvem. V územním plánu je totiž uvedeno, že se jedná o zónu urbanizované průmyslové výroby, kde je možná nutná stavební údržba. O výstavbě nových výrobních objektů zde není zmínka.
4. Ignorovali rozhodnutí Osadního výboru Drahotuše, bez jehož stanoviska nesmí dojít k rozhodnutí, jež se týká příslušné místní části.
5. Ignorovali stanovisko Odboru rozvoje města.
6. Ignorovali stanovisko občanského sdružení Za lepší životní podmínky v Drahotuších.
7. Odebrali důležitou pravomoc Odboru správy majetku městského úřadu Hranice.
8. Učinili nevratné rozhodnutí, které už nemůže napravit ani nejvyšší orgán samosprávy, kterým je zastupitelstvo.
9. Porušili platný Etický kodex, podle kterého zastupitel prosazuje práva a oprávněné zájmy občanů.

Uvedená pochybení ze strany rady města jsou v rozporu s dobrými mravy a v případě bodu 4 se jedná o flagrantní porušení procesních pravidel upravujících rozhodování rady města.
Na svém stanovisku setrváváme i poté, co Krajský úřad Olomouckého kraje umístění této stavby povolil. Navíc jsme přesvědčeni o tom, že pokud by stanovisko rady města bylo v souladu s přáním drahotušských občanů, musel by krajský úřad tuto skutečnost zohlednit. Je otázkou, zda by pak kraj rozhodl tak, jak rozhodl. Čtenářům si dovolím připomenout, že tato kauza není zdaleka u konce. Dotčení občané se totiž odvolali v této věci k příslušnému soudu a rovněž podali stížnost pro porušení zákona veřejnému ochránci práv.

Odvolání místostarosty navrhla volební strana Hranice 2000 proto, že Mgr. Wildner nese nejvyšší díl politické odpovědnosti za způsob projednání této otázky v radě města, včetně porušení procesních pravidel. O odvolání nakonec rozhodly hlasy členů jeho vlastní koalice.

PhDr. Vladimír Juračka (předseda MO TOP 09 Hranice)
v zastoupení volební strany Hranice 2000 (Sdružení politické strany TOP 09 a nezávislých kandidátů)

Přílohy
PDF Hranice - vyjádření ODS.pdf (40.1 kB) PDF Hranice - vyjádření ODS.pdf (69.4 kB)
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme