Problémy přineslo sestěhovávání Romů

19. 9. 2011 | 14:00

„Radní v Přerově neměli připustit vznik ghett, jaká tady jsou. Pro ně to byl nejjednodušší a nejlevnější způsob řešení problémů s Romy. Napětí z Čech se může ale přenést i sem,“ říká Rom Zdeněk Gábor.

RomZdeněk Gábor pracuje v  nízkoprahovém centru v Přerově. Často přemýšlí o tom, jak postavení Romů ve společnosti změnit, aby nedocházelo ke střetům s většinovou společností. V  Přerově je teď nejproblematičtější lokalitou, kde žije větší počet Romů, Kojetínská ulice, které se lidé oklikou vyhýbají. Dříve obávané ghetto na Škodově ulici už neexistuje a mění se na centrum s byty, kancelářemi a obchody.
„Stát ani města nebo vesnice neměly připustit vznik takových ghett jako v Přerově.
Pro ně to ale byl nejjednodušší a nejlevnější způsob řešení romské otázky. Že zadělaly na velké problémy, o tom neuvažovaly. Jenže to, co se děje na severu Čech, se může snadno přenést sem,“ řekl Zdeněk Gábor.
Má jeden návrh. Stovky lidí žijících v jednom místě rozdělit do různých míst. „Vím, že to není jednoduché, ale je to řešení. Zatím je třeba zabránit eskalaci třeba tím, že sem nikdo nepustí extremisty, kdyby tu chtěli něco vyprovokovat,“ míní Gábor.
Náměstek přerovského primátora Dušan Hluzín ale nevidí situaci tak dramaticky. „Troufám si říct, že to, co se děje na severu Čech, se tady dít nebude. Když tu byly problémy před několika lety, lidé si zachovali chladnou hlavu. Bohužel provokace radikálů se vyloučit nedají a není ani v našich silách, abychom jim zcela zabránili,“ sdělil Hluzín.
Přesun Romů jinam není podle něj reálný. „Transfery se nepodařily ani v době totality, ani později. Ty problémy se jen přesunuly jinam,“ míní náměstek primátora. Takový nezdařený pokus se odehrál před deseti lety v Prostějově. Vedení města tehdy řešilo výbušnou situaci ve zdevastované kolonii USvaté Anny tím, žeRomům zajistilo bydlení v deseti různých obcích na Prostějovsku. Jenže místo jednoho velkého ghetta vzniklo více menších.
Jen v osadě Studenec spadající pod Čelechovice na Hané přebývá v domě určeném pro pětatřicet lidí nejméně dvakrát tolik. Lidé ze sousedství si stěžují na odpadky, hluk, zápach z  přeplněného septiku, pálení odpadků, vulgarity. Došlo i k potyčkám Romů s  místními. „Nepomohlo, že se na problém zaměřili romští koordinátoři, humanitární organizace a sociální odbory,“ řekla starostka Čelechovic Jarmila Stawaritschová.
Prostějov odmítl, že řešil svůj problém na úkor jiných. „Mysleli jsme, že se tito lidé začlení do obcí. Nenapadlo nás, že když každou rodinou přestěhujeme jinam, nastěhují se k nim další lidé a vzniknou malá ghetta,“ sdělila místostarostka Prostějova Alena Rašková.

Mladá fronta DNES | 19.9.2011 | Rubrika: Kraj Olomoucký | Strana: 3 | Autor: Rostislav Hányš

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme