Pro seniory mají vzniknout dva nové domy

4. 6. 2012 | 10:00

Olomouc – V Olomouci přibude další dům s pečovatelskou službou, vyrůst má ve čtvrti Slavonín v lokalitě Topolovka. Město tím chce ulevit přetlaku žádostí o  místa.
„V současné době máme několik domů s pečovatelskou službou s 565 místy, žadatelů je však přes tisíc,“ uvedla náměstkyně primátora Eva Machová. Dům, který již dostal stavební povolení a jehož cena je téměř devadesát milionů korun, chce Olomouc zaplatit z  evropských peněz. Právě s ohledem na novou možnost získat peníze na stavbu město projekt slavonínského pečovatelského domu oprášilo. „V minulosti jsme od něj pro tíživou rozpočtovou situaci ustoupili,“ řekl náměstek primátora Martin Major. V  přízemí mají být kromě lékařské ordinace a lékárny také prádelna a čistírna, nahoře pak bezbariérové byty.
Olomoucká radnice zamýšlí i výstavbu domova pro seniory. „Vytipovali jsme lokalitu na Tabulovém vrchu, kde by v budoucnu měla na sousedním pozemku stát pobočka krajského úřadu práce. Zatím zpracováváme studii proveditelnosti,“ řekla Eva Machová s tím, že takové služby v Olomouci chybí. Město proto nyní jedná s ministerstvem práce a sociálních věcí. „Chceme postavit domov pro asi padesát seniorů, tedy nic velkého. Náš záměr je zřizovat podobné instituce v městské zástavbě, aby lidé nebyli vyčleněni na okraj a měli dostupné městské části, kde třeba vyrůstali a nebo žili,“ doplnila náměstkyně.
V Olomouci je pro lidi v důchodu jen domov ve Chválkovicích, který nyní Olomoucký kraj rozšiřuje z dvou set na tři sta míst.

Olomoucký deník | 4.6.2012 | Rubrika: Olomoucko | Strana: 2 | Autor: (oz) | Téma: Olomoucký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme