Pošle Unie miliardu? Nejistota trvá

Oprava kanalizace v pěti městech okresu Šumperk má stát kokem jedné a půl miliardy korun. Dotace by uhradila tři čtvrtiny nákladů

29. 11. 2011 | 14:00

Šumpersko - Pět měst šumperského okresu s napětím čeká na rozhodnutí Evropské komise o dotaci, která by regionu přinesla největší vodohospodářskou investici v  jeho historii.
Projekt za jednu a půl miliardy korun, jehož investorem jsou Vodohospodářská zařízení Šumperk (VHZ), představuje rekonstrukci kanalizace v  Zábřehu, Mohelnici, Lošticích, Hanušovicích a v části Šumperka.
Připravuje se už nejméně pět let a všichni předpokládali, že letos už se kopne do země. Příprava se ale zadrhla kvůli výhradám Evropské komise. Ty poslední se týkaly údajného předražení zakázky. Vysokou cenu vysvětluje investor tím, že soutěž na dodavatele probíhala v roce 2009, kdy ceny stavebních prací byly vysoké.
Konečné rozhodnutí, zda Evropská unie projekt a dotaci schválí, či ne, se stále oddaluje. A města, která právě připravují rozpočty na příští rok, jsou ve složité situaci. Všechna se na financování stavby musejí podílet s  pomocí úvěru.
„Opravdu už bychom potřebovali vědět, na čem jsme, protože kvůli kanalizaci nemůžeme rozjíždět žádné další projekty. A to trvá už druhý rok,“ řekl starosta Zábřeha František John (KDU-ČSL). V Zábřehu je stavba největší, město si na ni a na následnou úpravu rozkopaných komunikací vyřídilo úvěr na sto milionů korun, který zatím nečerpá.
Mohelnici čeká úvěr na čtyřiapadesát milionů korun. V návrhu mohelnického rozpočtu na příští rok ale částka není.
„Soutěž na poskytovatele úvěru už proběhla, vybrali jsme vítěze, ale nakonec jsme celou soutěž zrušili, protože bylo jasné, že se letos stavět už nebude. Pokud rozhodnutí Unie padne začátkem roku, budeme mít tři měsíce na uspořádání nové soutěže a uděláme pak rozpočtovou změnu,“ informoval místostarosta Mohelnice Antonín Navrátil (TOP 09).
Předseda představenstva VHZ Šumperk Jiří Vepřek se v posledních dnech setkal se zastupiteli Loštic a Zábřeha a odpovídal na jejich otázky. Rozdával optimismus.
Pokračování na straně 3

Pošle Unie miliardu? Nejistota přetrvává

„Věřím, že do konce roku nebo nejpozději v lednu budeme znát konečné stanovisko Evropské komise a že bude kladné. Ale i kdyby bylo záporné a komise nám doporučila vyhlásit kvůli ceně novou soutěž, projekt bychom stihli uskutečnit. Peníze musejí být vyúčtovány do roku 2015 a stavba si vyžádá dva a půl roku. Zahájit ji tedy musíme nejpozději v polovině roku 2013,“ řekl Jiří Vepřek. Odpověď na připomínky spolu s přepracovanou žádostí o dotaci odeslala VHZ už před měsícem, teď ji prověřuje Státní fond životního prostředí. Česká strana by podle Vepřka měla tlačit na urychlené rozhodnutí Evropské komise, aby věděla, jak s unijními prostředky, které má k dispozici, naložit. Období, kdy se mohou finance v republice utratit, se zkracuje, je třeba rychle udělat inventuru a nevyčerpané peníze případně použít do nové výzvy.
V té nejčernější katastrofické variantě by se mohlo stát, že po zamítnutí dotace Evropskou komisí by česká strana peníze šumperskému projektu vzala.
Bez ní by ovšem města neměla v nejbližších deseti až patnácti letech šanci kanalizaci opravit. Například jen v Lošticích si stavba kanalizace vyžádá téměř čtvrt miliardy korun. Evropská dotace má uhradit tři čtvrtiny nákladů.

Šumperský a jesenický deník | 29.11.2011 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: STANISLAVA RYBIČKOVÁ

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme