Poslanci a starostové se shodli

Potřebujeme nové rozdělení daní

1. 12. 2011 | 10:00

Poslanci TOP 09 zvolení za Olomoucký kraj, Jitka Chalánková a Bořivoj Šarapatka se v pondělí setkali se starosty obcí a měst na Prostějovsku. Na konickém zámku s politiky diskutovala desítka starostů o problémech obcí a shodli se na tom, že pro rozpočty obcí je nutné nové rozpočtové určení daní.

„Starostové toto jednoznačně podporují. Obce na Prostějovsku jsou hospodářsky znevýhodněné a pro jejich rozvoj je nezbytné, abychom prosadili zákon o  rozpočtovém určení daní v podobě, jak ho zpracovalo ministerstvo financí,“ říká poslankyně Jitka Chalánková.

Konicko je periferní oblastí Olomouckého kraje, čelí řadě závažných problémů, které vytvářejí složité celky náročné na řešení (dopravní obslužnost – nezaměstnanost – migrace...). Zdejší starostky a starostové však mají vůli se problémům stavět a snažit se je řešit. Proto mohla paní poslankyně Chalánková i pan poslanec Šarapatka odjet s několika konkrétními návrhy, jak přispět k  ulehčení komplikované situace občanů této oblasti.

Diskuse a vzájemná výměna informací se týkala nejen novely zákona o  rozpočtovém určení daní, starostové seznamovali poslance s problémy svých obcí. Vzhledem ke specializaci obou poslanců, tedy sociální věci a životní prostředí, byly mnohé z otázek diskutovány podrobně a konkrétně.

Pro poslance bylo setkání cenným přínosem, neboť shromážděné starostky a starostové jim nabídli alternativní pohled na některé z aktuálních problémů, pohled, který se může velmi výrazně lišit od pohledu legislativních právníků či politických špiček. V tomto směru bylo setkání jednoznačným úspěchem.

Spočítejte si sami, jak se rozpočet vaší obce změní!

Pokud se zajímáte o dění ve Vašem městě či obci, můžete si sami ověřit, co pro Vás bude změna v rozpočtovém určení daní znamenat. Na serveru www.obcelidem.cz jsme pro Vás připravili unikátní kalkulačku, která Vám ukáže, kolik každá obec ze sdílených daní získává nyní a kolik by dostávala po zavedení novely.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme