Popostrčí region k miliardám?

OLOMOUC Rozčarování a zklamání, takové pocity převládají na radnicích v Olomouci, Přerově a Prostějově. Navzdory loňské přímluvě premiéra v demisi Jiřího Rusnoka, že nově vzniklá olomoucká aglomerace „na to má“, se nepodařilo přesvědčit ministerstvo pro místní rozvoj, aby ji na VIP seznam zařadilo. Být na něm je přitom důležité, otevírá totiž cestu k mnohamiliardovým evropským dotacím.

10. 1. 2014

Díky nim by tak Přerov jako jedno z center aglomerace mohl vyřešit svůj dlouholetý problém s dopravou, Olomouc si zase od integrovaných teritoriálních investic slibuje kromě vylepšení dopravy i podporu vědy, výzkumu či investic. Radnice to ale nehodlají vzdát. Požádaly už místní poslance a senátory, aby za olomouckou aglomeraci lobovali v Praze. Zároveň chtějí jednat s novou vládou.

V současnosti ministerstvo pro místní rozvoj počítá jako s budoucími příjemci mnohamiliardových dotací na integrované teritoriální investice (ITI) se šesti aglomeracemi – Pražskou, Brněnskou, Ostravskou, Plzeňskou, Pardubicko-hradeckou a Ústecko-chomutovskou.

„Snažíme se na rozhodujících místech přesvědčit, že do první úrovně z tohoto urbánního hlediska patříme taky,“ uvedl náměstek olomouckého primátora Ladislav Šnevajs.

Zástupci velkých středomoravských měst jsou si přitom jisti tím, že olomoucká aglomerace plní kritéria pro tyto územní celky dokonce ještě lépe než někteří ze šesti již schválených příjemců. „Například počet obyvatel a hustota osídlení je tady vyšší než v aglomeraci Pardubickohradecké či v Ústecko-chomutovské,“ podotkl Šnevajs.

Je to precedens, chtěli by tam pak i jiní

Ministerstvo ale rozhodlo jinak. „Ministr v demisi František Lukl nebude zvýšení počtu ITI navrhovat, protože by o zařazení mezi ITI mohly začít usilovat i aglomerace dalších krajských měst,“ komentoval rozhodnutí mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Marek Ženkl. Seznam aglomerací ještě může rozšířit vláda. „Pokud bude při jejich projednání na schůzi vlády schválena změna počtu ITI, promítne ministerstvo tuto změnu do příslušných dokumentů,“ dodal Ženkl. Kdy bude seznam předložen vládě, mluvčí neuvedl.

I když dostat se na VIP seznam aglomerací, které mohou počítat se štědrými dotacemi Evropské unie, bude složité, města pro to chtějí udělat vše. A mobilizují síly. Primátor Olomouce Martin Novotný se chce například znovu setkat s premiérem v demisi Jiřím Rusnokem.

„Snažíme se zapojit všechny poslance a senátory napříč politickým spektrem, aby naše snaha měla co největší efekt. Podnikáme kroky na ministerstvech, chceme se ještě setkat s Jiřím Rusnokem a taky jsme připraveni jednat s novou ministryní pro místní rozvoj Věrou Jourovou. A 30. ledna se sejdeme v Olomouci s našimi poslanci a senátory a probereme další případné kroky,“ nastínil Martin Novotný.

Podporu mají města i u olomouckého europoslance Jana Březiny. „Při prosazování našich zájmů je třeba být razantní, mít ostré lokty a nebát se udělat si i nepřátele,“ vzkázal primátorům středomoravských měst.

Poslanci a senátoři slíbili, že budou dodatečné zařazení olomoucké aglomerace na seznam podporovat. Především u budoucí vlády, která bude v březnu podepisovat dohodu s evropskou komisí.
„Je potřeba být v podpoře jednotní a důrazní. Potom bude možné uspět,“ míní poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09). Poslanci ze střední Moravy za hnutí ANO se už připravují, jak osloví „jejich“ nastupující ministryni Věru Jourovou.

„S paní ministryní to probereme a věřím, že získáme podporu. Tato oblast si ji bezpochyby zaslouží,“ uvedl poslanec za ANO Milan Brázdil. Samotná Olomouc ale bez možností dotací nezůstane. Byla zařazena mezi sedm dalších významných center, která mohou využít peněz na integrovaný plán rozvoje území, jež je obdobou ITI.

Mladá fronta DNES, 9. 1. 2014, Rubrika: Kraj Olomoucký, Strana: 1, Autor: Rostislav Hányš, Téma: Poslanci - Chalánková Jitka
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme