Podpořit vládu? Na to ať Rusnok zapomene...

19. 7. 2013

Nestává se často, aby se politici v Olomouckém kraji takřka jednohlasně shodli. Tentokrát však napříč stranami zní: vládu premiéra Jiřího Rusnoka určitě nepodpoříme. Šanci má jedině u komunistů.

 

OLOMOUCKÝ KRAJ Premiér úřednické vlády Jiří Rusnok nemůže počítat s podporou politiků v Olomouckém kraji. Ti mají jasno. Vládu v podobě, jak ji Rusnok představil v Poslanecké sněmovně, by v žádném případě nepodpořili.

               

Výrazně proti kabinetu jsou i zdejší špičky ČSSD. Přitom právě o možné podpoře sociální demokracie se ve Sněmovně spekuluje nejvíc. „Jako člen předsednictva ČSSD jsem ve shodě s jeho usnesením. Za nejlepší řešení současné politické situace považuji rozpuštění Sněmovny a nové volby,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.

Místopředseda krajské ČSSD a starosta Loučné nad Desnou Pavel Martínek by vládu rovněž nepodpořil. „To ale neznamená, že Rusnokovu vládu vnímám jako nekvalitní. Naopak si myslím, že je to dobrá vláda. Problém je, že nemůže absolutně nic prosadit a z tohoto pohledu je to jenom prodlužování politické krize,“ míní Martínek. Podle něj by měly být nové volby nejpozději na podzim, což už je ale po středečním hlasování Sněmovny, jež se odmítla rozpustit, vyloučené.

                To poslanec ČSSD Jiří Krátký z Jeseníku má ještě ostřejší názor. „Já nevidím příliš rozdíl mezi Rusnokovou a Nečasovou vládou. Když slyším některá vyjádření Rusnokových ministrů, otvírá se mi nůž v kapse,“ říká Krátký. Pořád je ale podle něj pro republiku méně škodlivá ta Rusnokova. „Pokud by se měla vrátit Nečasova či spíš Kalouskova vláda, byla by to naprostá katastrofa,“ doplnil Krátký.

 

Jediné „možná“ zní od komunistů. Ale vadí Fischer

 

Jedině komunisté z regionu tak vyhranění proti Rusnokově vládě nejsou. „My bychom ji podpořili, ale problém je v ministrovi financí. Já osobně říkám, že podpořím vládu jen tehdy, pokud v ní nebude Fischer,“ uvedl šéf krajských komunistů Ladislav Mlčák.

                Absolutně žádnou šanci naopak Rusnokův kabinet nemá u pravicových stran v regionu.

                „Není důvod, aby tu byl úřednický kabinet. Je potřeba hájit parlamentní demokracii proti nestandardním krokům prezidenta,“ uvedla olomoucká poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková. Podle ní není opodstatněné, aby byla rozpuštěna Sněmovna a došlo na předčasné volby.

                „Máme ve Sněmovně většinu, která je v opozici. Sestavili jsme stínovou vládu poslanecké většiny. Věřím, že pravicová koalice ještě dostane příležitost k sestavení vlády. Jinak by to znamenalo pošlapání všech demokratických parlamentních principů ze strany prezidenta,“ přidala Chalánková.

                Podobně vnímají situaci také občanští demokraté. „Rusnokova vláda nemá důvěru parlamentu, tudíž nemůže nic prosadit. Navíc je nebezpečí, že bude vrcholně populistická a bude dělat populární kroky, které jenom dál zadluží republiku a nechají průvan ve státní kase. Nejčistší od prezidenta by bylo, kdyby pověřil ODS sestavením nové vlády,“ míní místopředseda krajského sdružení ODS Petr Procházka.

19.7.2013    Mladá fronta DNES    Strana 1    Kraj Olomoucký

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme