Oprava Zolovy ulice skončila, ale lidem stále chybí chodníky

Úpravy frekventované olomoucké ulice a vyčištění Nemilanky stály přes dvacet milionů

9. 12. 2011 | 10:00

Olomouc – Nový přechod, který usnadní bezpečné překonání frekventované silnice u  základní školy v Zolově ulici ve Slavoníně, opravené inženýrské sítě, deset nových parkovacích stání, ale především vyčištění přes dva kilometry dlouhého úseku koryta Nemilanky. To vše za uplynulé tři měsíce stihli pracovníci Povodí Moravy i stavební dělníci při rekonstrukci Zolovy ulice. Vyřešení situace bezpečného přecházení je však podle místních obyvatel polovičaté. Na silnici, která patří do krajského majetku, se v nejbližší době náprava nechystá.

Tři měsíce práce

Ulicí Zolova vede frekventovaná krajská komunikace. Zdejší obyvatelé řadu let volali po vyřešení nebezpečného překonávání cesty. Ačkoli během uplynulých tří měsíců vznikl v křižovatce s  Jižní ulicí u základní školy nový přechod s dělícím ostrůvkem a další ostrůvek přibyl mezi Jižní a Arbesovou ulicí, s řešením nejsou zejména matky s dětmi zcela spokojeny. „Je to kus práce, za který jsme moc rádi, situace ale není dořešená. Když děti přejdou od školy, dojdou k parkovišti, odkud nemají směrem ke Kyselovské ulici žádný chodník, natož tak další přechod. Stejně tak chybí i na druhé straně směrem k nákupní zóně či na Nedvězí,“ řekla Žaneta Kalodová, která se účastnila včerejšího ukončení opravy Zolovy ulice a dokončení tříetapového čištění Nemilanky. Říčka zejména na jaře zaplavovala obydlí a zahrady obyvatel olomouckých částí Slavonín a Nemilany.
Každý měsíc mladá maminka píše na město, aby pomohlo s nápravou. „Jsme si vědomi problému. Přechod i chodníky zde opravdu chybějí. Komunikace však není naše, bude záležet, jestli tu kraj uskuteční další záměr. Současně s ním bychom zde vybudovali chybějící chodníky,“ odpověděl Ivo Vlach, první náměstek primátora.
Rekonstrukce ulice, zahrnující úpravu zatrubněné části říčky, opravu komunikace a vybudování nového přechodu pro chodce v Zolově ulici, stála patnáct milionů korun.
„Částkou 2,3 milionu se podílel také Olomoucký kraj,“ uvedla Jana Doleželová, mluvčí olomoucké radnice, která platila většinu.
Na úpravy na prostranství před základní školou by měla v budoucnu navázat stavba okružní křižovatky, a to v režii kraje. Akce je však prozatím v  nedohlednu. Podle slov vedoucího oddělení silničního hospodářství na Krajském úřadě v Olomouci Ladislava Růžičky se zmíněným záměrem krajský rozpočet pro příští rok nepočítá.

Vyčištěná říčka

Pozitivním výsledkem ve Slavoníně je vyčištění dva kilometry a dvě stě metrů dlouhého úseku toku Nemilanky, která několikrát svým vylitím znepříjemnila místním život. Od října odvezly nákladní vozy na skládku téměř dva tisíce kubíků vytěženého materiálu. „Výsledek je výborný, což dokazuje pokles hladiny až o sedmdesát centimetrů,“ uvedl Radim Světlík, generální ředitel Povodí Moravy.
Podle jeho slov se akce, při které se vyčistila koryta i zatrubněné části toku, obešla bez komplikací. I přesto, že se pracovníci povodí pohybovali po soukromých pozemcích. Velkým plusem byla dostatečná komunikace s obyvateli. „Snažili jsme se o maximální informovanost občanů v lokalitách, kde se pracovalo. To byla dobrá strategie. Spolupráce s místními byla velmi dobrá,“ pochválil primátor Martin Novotný.
Magistrátní pracovníci se zaměstnanci Povodí Moravy dělali osobní pochůzky. „Lidé si uvědomili, že veškerá opatření ve svém konečném důsledku chrání jejich majetek. Také díky tomu šla práce hladce,“ doplnil Petr Loyka, vedoucí odboru životního prostředí. Peníze na vyčištění toku získalo město spolu s Povodím Moravy z rozpočtu ministerstva zemědělství, a to částku 3,9 milionu korun. Samotné město pak zaplatilo 2,4 milionu korun.

Olomoucký deník | 9.12.2011 | Rubrika: Olomoucko | Strana: 3 | Autor: VERONIKA KOLESÁROVÁ

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme