Olomoučtí radní chtějí vyčistit centrum města od hazardu

18. 12. 2012 | 14:00

OLOMOUC Vyčistit centrum města od heren a vytěsnit jejich blikající výlohy i z blízkosti škol. S takovým plánem vytáhli do boje proti hazardu olomoučtí radní, zrušit chtějí v srdci městské památkové rezervace desítky heren. Pomoci jim má vyhláška, která zredukuje počet míst, kde mohou herny a výherní automaty legálně fungovat. Olomouc ji projedná počátkem příštího roku.
„Na únorovém zastupitelstvu chci předložit novelu vyhlášky o rozmístění provozoven, ve kterých lze mít kasina a výherní hrací přístroje. Budu trvat na tom, aby se razantně snížil počet dnes povolených adres,“ uvedl Ivo Vlach, náměstek olomouckého primátora. S pomocí vyhlášky chce zrušit zhruba dvacítku stávajících heren ze 119, které v Olomouci fungují, dosud jich má vytipováno patnáct. Herny však nezmizí hned, zákon totiž chrání jejich majitele až do 31. prosince 2014.
„Svou výhodu to ale má. Na adresách, které zrušíme, se nebude moci rozšiřovat provoz, jelikož ministerstvo financí už nyní respektuje obecně závazné vyhlášky, což v minulosti nebylo,“ vysvětlil Vlach. »

Z centra Olomouce vymýtí hazard

Jen za letošek přibylo v Olomouci 150 hráčů, v roce 2011 to přitom bylo jen 15. Také proto olomoučtí radní po vzoru jiných měst v kraji vytáhli do boje s hazardem. Herny vymýtí z centra města a okolí škol.

Psycholog Lukáš „Carlos“ Hrubý z týmu olomoucké ambulance adiktologie tento krok hodnotí pozitivně. „Je to způsob, jak ovlivnit a částečně i snížit počet aktivních hráčů,“ je přesvědčený. Podle něj se nyní s gamblerstvím potýká zhruba jedno procento obyvatel Olomouce. „Za letošek jsme přitom evidovali sto padesát nových hráčů, v roce 2011 jich bylo jen patnáct,“ vypočítává Hrubý. Olomouc není prvním městem v kraji, které se pustilo do boje s hazardem, mnohde už podobné, i tvrdší vyhlášky nějakou dobu platí. Například v Hranicích mají vyhlášku zakazující provoz heren i výherních automatů na území města už téměř rok. Do dvou let zcela zmizí hazard i ze Šternberka a Uničova. „Zmrazili jsme vznik nových heren a provozoven s automaty, těm již existujícím platnost dobíhá,“ popisuje Petr Bakovský z hranického městského úřadu. Ve Šternberku učinili první krok v boji s hazardem už před čtyřmi lety, kdy tamní radní omezili počet výherních hracích zařízení a zakázali jejich provoz v centru města a okolí škol. Další příležitost přišla až s loňským schválením novely zákona o loteriích a jiných podobných hrách, která městům dala větší možnost jednat. A Šternberští, Uničovští i Hraničtí ji rychle využili. Raritou je pak obec Olšovec na Hranicku, která na jaře vystavila hracím automatům stopku, ačkoliv zde do té doby žádný nefungoval. Místní se však báli, že majitelé hranických heren i lokálů s výherními přístroji přesunou své podnikání právě do Olšovce. Herny a restaurace s výherními automaty do několika let zmizí i z okolí přerovských škol, radním se podařilo prosadit také úplný zákaz světelné reklamy. „Z ulice tak teď není vidět, že v budově je herna. Dodržování vyhlášky kontroluje živnostenský úřad,“ uvedl Bohuslav Přidal, mluvčí přerovského magistrátu. V Prostějově pak lidé nenarazí na hazard v budovách, které patří městu. „V prostorách, které pronajímáme, výherní automaty i další podobné přístroje prostě být nemůžou,“ potvrdila Jana Gáborová z prostějovského magistrátu.

Jak jsou na tom s hazardem vybraná města v kraji

Olomouc Radní chtějí zrušit v centru města desítky heren, uvažuje se i o zákazu světelné reklamy ve výlohách. Vyhlášku projednají v únoru 2013. Přerov Přerov omezil herny u škol a zakázal světelnou reklamu. Šternberk Na celém území města panuje úplný zákaz hazardu.

Uničov Hazard je tu rovněž zakázán na celém území města. Hranice Rovněž úplný zákaz hazardních automatů a zařízení na území města. Prostějov Je zakázáno provozovat hazard v budovách, které patří městu. Olšovec Úplný zákaz hazardu na území města.

Mladá fronta DNES | 18.12.2012 | Rubrika: kraj Olomoucký | Strana: 1 | Autor: Šárka Novotná | Téma: Olomoucký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme