Olomouc snižuje rizika při opravách domů

30. 10. 2012 | 10:00

Přísnější budou napříště pravidla pro schvalování oprav a stavebních úprav domů v historické části Olomouce.
Magistrát navíc mj. nabídne soukromým vlastníkům, že jim na vlastní náklady zajistí stavebnětechnický průzkum jejich objektů, včetně posudku statika.
Jde o reakci na nedávné zřícení atiky budovy polikliniky SPEA na Legionářské ulici v centru města i na obdobný případ, který se stal loni jen o pár desítek metrů dál, na ulici 8. května. Opatření projednali v pondělí městští radní na svém mimořádném zasedání.
„Po poslední stejně jako po loňské události se vyrojila řada interpretací toho, proč k uvolnění a pádu zdiva došlo. Jednoduchá odpověď však neexistuje, příčin bude nepochybně více a budeme se snažit celou problematiku zmapovat,“ řekl novinářům olomoucký primátor Martin Novotný (ODS).
Za trochu laciné označil tvrzení, které se po obou událostech vyskytlo, že za pády zdiva může tramvajový provoz. Žádný posudek to totiž nepotvrdil. Novotný nicméně připustil, že radní zvažují možnost urychlení rekonstrukce trati na ulici 8. května.
Z preventivních důvodů byla také omezena rychlost tramvají v okolí polikliniky SPEA na 10 kilometrů v hodině. „Je však třeba připomenout, že ještě na počátku 90. let minulého století, kdy nebyla v provozu trať přes třídu Kosmonautů, jezdilo přes centrum města dvakrát více tramvají, než je tomu dnes, aniž to vyvolávalo nějaký problém,“ poznamenal náměstek primátora Ivo Vlach (TOP 09).
Stavební úřad bude při některých opravách a úpravách vyžadovat podle tajemníka magistrátu Jana Večeře odborné vyjádření statika. Radní uloží všem ředitelům příspěvkových organizací a akciových společností města, aby na objektech, které užívají v městské památkové rezervaci, nechali provést stavebně technický průzkum se zaměřením na kvalitu říms, atik a podobných prvků. Radnice navíc nabídne soukromým vlastníkům, že jim obdobný průzkum jejich objektů u certifikované firmy zajistí, a to na náklady města.
„V první fázi se to bude týkat vlastníků domů v ulicích Pavelčákova, Riegrova, 28. října, 8. května a Opletalova. Je tu zhruba 123 domů,“ uvedl Večeř.
Ještě letos bude k tomuto účelu vyčleněno z městského rozpočtu 400 tisíc korun, příští rok by to měl být jeden milión korun. Postupně by měla být obdobná služba nabídnuta vlastníkům nemovitostí i v dalších částech historického centra města.
Magistrát chce prostřednictvím stavebního úřadu svolat také kulatý stůl za účasti zástupců olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu. „Dnešní doba přináší větší zatížení objektů a snaha památkářů zachovat původní materiály a technologie může znamenat nižší míru bezpečnosti,“ naznačil Novotný jeden z problémů, o němž by se mělo diskutovat.
Z budovy polikliniky se 22. října zřítily odpoledne na přilehlý chodník tuny zdiva. Naštěstí při tom nebyl nikdo zraněn. Při podobné události loni v říjnu zůstala na ulici 8. května ležet na chodníku osmasedmdesátiletá žena, která na místě zemřela. Zasypala ji část zříceného štítu jednoho z domů z 19. století.
„Opatření, která jsme nyní přijali, nepovažujeme zdaleka za poslední krok v naší snaze výrazně snížit rizika spojená s údržbou a opravami domů v historické části města. Důležitá však bude i vstřícnost soukromých vlastníků,“ dodal primátor.

Právo | 30.10.2012 | Rubrika: Střední a východní Morava | Strana: 10 | Autor: Miloslav Hradil | Téma: Olomoucký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme