Olomouc ještě zlepšila svůj vysoký rating

6. 9. 2012 | 10:00

Renomovaná světová ratingová agentura Standard & Poor’s znovu ohodnotila hospodaření Olomouce vysokými známkami A minus a A2 z hlediska dlouhodobého a krátkodobého výhledu.
Analytici navíc zlepšili výhled financí města ze stupně stabilní na stupeň pozitivní.
Známky přiznané Olomouci jsou jedněmi z nejvyšších v kategorii měst v rámci střední a východní Evropy. „Ve světle globální ekonomické situace je pro nás zpráva ratingové agentury malým zázrakem. Zatímco se ve většině případů hodnocení zhoršuje, nám se ho podařilo zlepšit,“ uvedl náměstek olomouckého primátora Ivo Vlach (TOP 09).
Agenturní analytici oceňují mimo jiné přijatelnou úroveň zadluženosti města, rozumnou dluhovou politiku i poměrně nízká rizika související s nepředvídanými závazky. To vše za situace, kdy město disponuje omezeně flexibilním rozpočtem.
Za pozitivní označují odborníci rostoucí provozní přebytek, který se v letech 2010 a 2011 více než zdvojnásobil proti roku 2009, a to zejména díky důsledné kontrole provozních výdajů města. „Věřím, že úsporné provozní hospodaření se podaří udržet i v následujících letech. Dobrý rating nám vytváří podmínky pro financování investičního rozvoje města,“ řekl k tomu Vlach.
Pokud i nadále porostou daňové příjmy a provozní náklady se podaří držet pod kontrolou, měl by současný trend podle analytiků pokračovat i v příštích letech. Zadluženost města je podle nich nyní přiměřená. Udržet tuto situaci by mělo pomoci zejména maximálně možné čerpání dotací od státu i z fondů EU. Tak by se měl zmírnit růst dluhů způsobený financováním ambiciózního investičního programu rozvoje města.
„Dobrý rating je pro nás důležitým nástrojem zejména při jednání s bankami. Agentura tímto hodnocením potvrdila, že se městu daří realizovat i velké investice při rozumné míře zadluženosti,“ zdůraznil primátor města Martin Novotný (ODS).
Obhajoba vysokého hodnocení ukazuje mimo jiné schopnost města dostát spolehlivě nyní i v budoucnu svým závazkům jak v tuzemské, tak i zahraniční měně. Přiznání pozitivního výhledu je důležitým faktorem mj. při dalším posuzování žádostí města o čerpání peněz z evropských fondů i od bankovních ústavů.
Rating představuje komplexní analýzu hodnoceného subjektu s cílem posoudit jeho schopnost dostát v plné míře a včas svým krátkodobým a dlouhodobým závazkům. Je prvotní vizitkou důvěryhodnosti města pro partnery ze soukromého i veřejného sektoru, zejména pro banky či potenciální investory. Olomouc si nechává obnovit ratingové hodnocení pravidelně od roku 1997.

Právo | 6.9.2012 | Rubrika: Střední a východní Morava | Strana: 10 | Autor: Miloslav Hradil | Téma: Olomoucký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme