Olomouc dá kolařům do dvou let další kilometry nových stezek

25. 10. 2011 | 10:00

OLOMOUC Víc než kilometr dlouhý úsek Moravské trasy v městské části Řepčín, další pak ve čtvrti Povel nebo Slavonín. Ale také cyklostezka z Černovíra do Hlušovic či cesta kolem Lovecké chaty v Litovelském Pomoraví. To jsou cyklotrasy a stezky, které mají největší naději, že nezůstanou jen coby plány na papíře. Olomoucká radnice je chce všechny postavit v příštích dvou letech. „Nejlépe připravená k realizaci je téměř celá Moravská trasa, která vede z Řepčína přes centrumměsta, Novou Ulici, Slavonín a Nemilany,“ řekl náměstek olomouckého primátora Ivo Vlach. Už příští rok by se měla stavět první etapa této trasy v Řepčíně. Na úsek dlouhý 1,3 kilometru za téměř 13milionů korun už město dostalo víc než sedmimilionovou dotaci. Další v  pořadí pak příští rok bude stejně dlouhý úsek vměstské části Povel za 13,2 milionu korun. I tady radnice čeká že jí s náklady pomůže Státní fond dopravní infrastruktury. „Další části Moravské trasy předpokládáme postavit v průběhu roku následujícího. Jen trasu Slavonín – Nemilany budeme muset rozdělit na dvě části a jako první zrealizovat 600 metrů dlouhý úsek na území Slavonína,“ doplnil Vlach.
Cyklisté, kteří rádi vyrážejí do Litovelského Pomoraví, se už brzy mohou těšit na nový povrch i v další části takzvané lesní cesty Horecká. Už zhruba dva roky je na ní otevřený zrekonstruovaný úsek od Sluňákova po Tři mosty, radnice přitom počítá, že tady bude v investicích pokračovat. „Nabízí se možnost financovat z operačního programu na podporu venkova zhruba z 50 procent druhou etapu lesní cesty, která je dlouhá asi 1,5 kilometru. Jde o úsek mezi Třemimosty, Loveckou chatou a betonovým mostem přes řeku Cholinku,“ popsal další primátorův náměstek Ladislav Šnevajs. Pokud město s dotací uspěje, zprovozní tento úsek v roce 2013.
Budování cyklostezek má vedení radnice jako jednu z  priorit i ve svém programovém prohlášení. Vminulém volebním období nestihli totiž politici zařídit víc než tři kilometry nových cest pro cyklisty. Na dodržování slibů nyní na radnici nově dohlíží cyklokoordinátor.

Mladá fronta DNES | 25.10.2011 | Rubrika: Kraj Olomoucký | Strana: 1 | Autor: (pk)


Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme