OBSE zkritizovala volby v Kazachstánu, soc. dem. Vlček žádný problém neviděl

17. 1. 2012 | 10:00

Bývalý předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) se vrací na politickou scénu – ovšem tam, kde bychom ho nejméně čekali: ve středoasijském Kazachstánu, kde vládne autoritářský režim.
Vlček se tam uplynulý víkend zúčastnil jako pozorovatel předčasných parlamentních voleb.
Kromě Vlčka, který byl v  Kazachstánu na útraty tamního režimu a na jeho pozvání, a nezastupoval tedy ani Česko, ani žádnou organizaci, vyjeli za Česko ještě čtyři pozorovatelé v rámci mise OBSE. Byli to poslanci Jaroslav Škárka (nezařazený), Pavel Hojda (KSČM), Jaroslav Plachý (ODS) a Bořivoj Šarapatka (TOP 09).
„Navštívil jsem několik volebních místností a musím poznamenat, že všude hlasování probíhalo v souladu s volební legislativou a demokratickými normami. Neshledal jsem žádné rozdíly proti volbám, které probíhají v Česku nebo dalších evropských zemích,“ překládala Vlčkovo vystoupení na tiskové konferenci v metropoli Astaně televizní agentura Chabar.
Ta je spojena s rodinou prezidenta Nursultana Nazarbajeva. Také Škárka Právu řekl, že samotný průběh voleb podle toho, co viděl, proběhl korektně.
Mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) však včera upozornila, že hlasování v Kazachstánu „stále nesplňuje základní principy demokratických voleb“.
Pozorovatelé pouze ocenili technické a administrativní zvládnutí procesu a zavedení legislativních změn, které umožnily zvolení ještě dvou jiných stran, než je ta vládnoucí.
Hlasování s 80,74 procenta vyhrála Nazarbajevova Nur Otan. Na rozdíl od posledních voleb sedmiprocentní hranici potřebnou pro vstup do parlamentu překonali ještě podnikatelská strana Ak Žol a komunisté.
„Byl jsem osloven panem (kazašským) velvyslancem a rád jsem to přijal,“ řekl včera Právu telefonicky Vlček ke svému angažmá „pozorovatele“ a potvrdil, že Astana jeho cestu zaplatila. Vysvětlil, že jeho kladné hodnocení volebního procesu se týkalo jen dění v těch konkrétních místnostech, kde byl přítomen.
„Řekl jsem, že přesně tak, jak probíhají volby ve volební místnosti v Kazachstánu, tak probíhají i v České republice,“ podotkl Vlček.
Poznamenal, že kazašské ministerstvo zahraničí mu samo přidělilo místnosti, které má kontrolovat. Jak napsal místní tisk, Vlček tak působil pozorovatelsky mimo jiné ve volební místnosti č. 182 v Astaně, kde odvolil i sám Nazarbajev. Proto se také dostal do pozornosti médií, která hlasování dlouholetého lídra monitorovala.

ČSSD o  tom nevěděla

Předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka o Vlčkově angažmá neměl ani tušení. „Žádné informace o tom nemám,“ řekl Právu s tím, že pokud se Vlček mise účastnil, pak jako soukromá osoba.
„Určitě nereprezentoval soc. dem., a pokud vyjadřuje nějaké názory, jde o jeho osobní postoje,“ poznamenal Sobotka.
Na otázku, zda nemohl Vlček posloužit jako obhájce tamního režimu, Sobotka uvedl: „Předpokládám, že zkušený člověk a politik, jako je Miloslav Vlček, by se nenechal nějakým způsobem manipulovat nebo zneužít pro tamní politické zájmy.“
Šéf soc. dem. nicméně doufá, že se jeho stranický kolega v  příštích měsících plně soustředí na kandidaturu do Senátu.

Právo | 17.1.2012 | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 2 | Autor: Michael Švec | Téma: Poslanci - Šarapatka Bořivoj


Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme