Obce chtějí víc peněz z daní

Nové přerozdělování daní by pomohlo zvýšit příjmy zejména nejchudším obcím s pěti sty až pěti tisíci obyvateli

16. 11. 2011 | 10:00

Šumpersko, Jesenicko - Nad vchodem mohelnické radnice visí vlajka, která symbolizuje boj za změnu zákona o rozpočtovém určení daní. Mohelnice se tak připojila k městům a obcím, které žádají vládu, aby se zákonem co nejrychleji zabývala.
„Návrh z dílny ministerstva financí by přinesl většině obcí víc peněz a odstranil by některé křivdy současného systému. Tyspočívajív tom,že některá města mají v přepočtu na občana výrazně více finančních prostředků, ačkoli poskytují stejný objem veřejných služeb jako města obdobné velikosti. To je třeba případ Plzně, která má podstatně více financí na občana než České Budějovice,“ vysvětlil místostarosta Mohelnice Antonín Navrátil (TOP 09).
Mohelnice by podle jeho informace získala asi o sedmnáct milionů korun víc, což by v řádově stomilionovém rozpočtu byla zásadní pomoc a šance investovat do rozvoje města.
Starostové z našeho regionu naposledy proti daňové diskriminaci malých obcí protestovali v polovině září, kdy se sešli na náměstí v Litovli. Mnozí se o týden později zúčastnili i demonstrace v Praze. Poukazovali na to, že při stávajícím přerozdělování vybraných daní putuje polovina příjmů do čtyř největších měst Prahy, Brna, Ostravy a Plzně, kde žije dvacet procent obyvatel Česka.
Pokud zákonodárci schválí novelu rozpočtového určení daní, polepšily by si v Olomouckém kraji všechny obce. Méně by dostala čtyři největší města republiky, pro které je výhodný současný systém.
„Nejvíce jsou diskriminovány obce s pěti sty až pěti tisíci obyvateli, tedy ty nejchudší. Ty by si nejvíce polepšily. Pokud se nic na rozdělování daní nezmění a navíc vypukne krize a daňové příjmy obecně poklesnou, budou malé obce o to víc strádat,“ říká Jana Němečková (STAN), místostarostka Libiny, kde na radnici také visí vlajka upozorňující na nerovnost v rozpočtovém určení daní.
Při současných příjmech by Libině novým přerozdělením daní přistálo na účtu asi osm milionů korun ročně navíc.
„Premiér nám v Praze slíbil, že do konce října předloží novelu zákona a že podle návrhu by v daňovém systému přiteklo obcím dalších asi dvanáct a půl až třináct a půl miliardy korun. Zatím se ale nic neděje. Rozhodně se nevzdáváme, budeme znovu protestovat, abychom vládu přiměli se situací zabývat,“ doplnila Jana Němečková.
Starosta Vápenné na Jesenicku Leoš Hannig (TOP 09) je ke slibům premiéra skeptický. „Petr Nečas řekl, že malým obcím přidá, ale neřekl, kde ty peníze vezme. Musíme na vládu tlačit, protože ta nespravedlnost je nehorázná,“ uvedl Hannig.
Vápenná má dnes ze sdílených daní příjem patnáct milionů korun, novela by jí dva miliony přidala.
Vlajku, která visí nad vchody mnohých radnic, připravilo Sdružení místních samospráv. Velký panáček na ní symbolizuje občana Prahy, malý panáček pak ostatní občany státu. Pod nimi jsou čísla. Udávají, že ten pražský je z daní dotován částkou 31 700 korun ročně, ten malý pak 6 800 korunami.

Šumperský a jesenický deník | 16.11.2011 | Rubrika: Šumpersko a Jesenicko | Strana: 3 | Autor: STANISLAVA RYBIČKOVÁ


Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme