Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí likviduje dlouhodobé pěstouny a zvýšila počet týraných dětí

13. 5. 2014

Přesto jde 500 milionů korun na školení pěstounů na přechodnou dobu spřátelených agenturám a o všem rozhodují pouze úředníci Ministerstva práce a sociálních věcí.

Včerejší seminář, který se konal v Poslanecké sněmovně pod záštitou tří poslankyň z různých politických stran, se právě touto problematikou zabýval. Na podnět poslankyně Jitky Chalánkové (TOP 09) se hovořilo nejen o přínosech, ale také o úskalích této novely a o jejích dopadech na ohrožené děti.

Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí je účinná od 1. ledna loňského roku. Měla přinést zlepšení péče o děti. Přinesla ho skutečně? Novela byla přijata pod údajným tlakem mezinárodních institucí, kritizujících vysoký počet dětí v ČR v ústavní péči. Zcela byla zamlčena informace z jednání zástupců EU a UNICEF ze srpna roku 2011 na MPSV, kteří důrazně varovali před neuváženými a nesystémovými kroky v oblasti transformace péče o ohrožené děti. V žádném případě nebylo dosaženo celospolečenské dohody, pokud nepočítáme demagogické reklamní kampaně, které stály spoustu peněz z nadačních fondů a z Velké Británie.

„Není pochyby o tom, že nejlépe je dítěti v rodině, zejména v rodině vlastní. Ovšem je zde určitě zapotřebí zkvalitnění preventivní práce s rodinou. Za správné považuji zákaz odebírání dětí z rodiny z důvodů materiálních, zejména bytových,“ uvedla poslankyně Chalánková (TOP 09). Veřejnosti ovšem byly a jsou výhrady odborníků k této novele předkládané s nálepkou „proústavní lobby.“ Zcela se opomíjí již probíhající transformace bývalých Kojeneckých ústavů a Dětských domovů do Dětských center. Tato centra poskytují vysoce specializovanou odbornou péči ve formě služeb pobytových, ambulantních i terénních. Spolupracují úzce s vlastní rodinou dítěte, popřípadě připravují dítě na předání do náhradní rodinné péče. „Dětská centra by měla být pověřena školením pěstounů a gesci nad pěstouny by měl mít stát, nikoliv neziskové organizace, tzv. Pověřené osoby. A svěření dítěte do péče konkrétních pěstounů by měl vždy posuzovat odborník,“ vypočítává poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09) změny, které by byly potřeba v zákoně udělat.

Na semináři byly zajímavé příspěvky všech přednášejících. Například soudkyně JUDr. Libuše Kantůrková upozornila na konkrétní případy účelového chování směrem k žádostem o pěstounskou péči na přechodnou dobu. Pracovnice Magistrátu hl. m. Prahy z oddělení sociálně-právní ochrany dětí upozornily na nebezpečí, že ohrožené děti od přijetí reformy zůstávají déle v prostředí vlastních rodin, kde dochází k jejich týrání a špatné péči. Souvisí to se zákazem umístit děti do tzv. „ústavní péče“ – Klokánky, Dětská centra apod. Dětští lékaři, pan MUDr. Zdeněk Novotný, sám pěstoun mnoha dětí a pan doktor František Schneiberg, předseda Společnosti sociální pediatrie, přednesli své zkušenosti. Na semináři také vystoupili dlouhodobí pěstouni – Martin Pich a Martin Leschinger – kteří přinesli konkrétní návrhy na úpravu zákonů. Všichni se shodli na tom, že je třeba chránit ohrožené dítě a že jsou nutné všechny formy pomoci. Další kroky v úpravách zákona je nutno velmi pečlivě zvažovat.

Problémy, které nastaly v pěstounské péči:

1)    Finanční zvýhodnění jen jednoho segmentu pěstounské péče, a tím je pěstounská péče na přechodnou dobu

2)    Zhoršení situace klasické dlouhodobé pěstounské péče: a) manželé, b) rodiny s více dětmi v pěstounské péči

3)    Povinnost školení i tam, kde je nesmyslná a nepotřebná

4)    Situace Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, Klokánků, Dětských center

5)    Je třeba obnovit Poradní sbory hejtmanů

Novela zcela pominula tradici v naší zemi. Proč se má bezhlavě a nekriticky přijímat něco, co se jinde už prokazatelně neosvědčilo? Opravdu chceme, aby děti putovaly z rodiny do rodiny? Jakékoliv upozornění na neodbornost dostává automaticky nálepku – „proústavní lobby“. Ze systému je vyvedeno 500 mil. Kč jen na různá školení, mnohdy pochybné kvality.

Setkáváme se s projevy amatérismu a manipulativního chování ze strany některých obhájců reformy. „Domnívám se, že české děti jsou v ohrožení a zákony, které mají chránit děti, je třeba opravit. Možná by bylo dobré konečně zřídit MINISTERSTVO PRO RODINU A DÍTĚ,“ dodala Chalánková (TOP 09).  

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme