Norové odebrali Češce děti. Nyní chtějí obejít české úřady

4. 11. 2014

Boj Češky Evy Michalákové, která se soudí s Norskem o své dva syny, pomalu spěje ke smutnému konci. Podle informací on-line deníku TÝDEN.CZ se jí norský stát chystá odebrat rodičovská práva. Na její podporu se koná v úterý dopoledne v Praze demonstrace.

O případu informoval časopis TÝDEN poprvé v červnu loňského roku. Norské úřady obvinily Michalákovou i otce dětí, také Čecha, ze zneužívání potomků. Podezření se však neprokázalo.

Před soudem norská sociálka paní Michalákovou nařkla i z fyzického trestání dětí. Podle matky šlo jenom o občasné "výchovné" plácnutí rukou vedené tak, aby to děti nebolelo. To přiznaly i norské úřady, když konstatovaly, že míra trestů "není závažná". Slíbily, že děti matce vrátí, když se odstěhuje od jejich otce, což učinila.

Přesto úřady děti Denise a Davídka matce nevrátily, chlapce daly každého k jinému pěstounovi a matce styk s dětmi omezují. Vidět je smí dvakrát do roka. Neuspěla ani sestra Evy Michalákové, která si děti chtěla vzít do své péče.

Michaláková se ve sporu s Norskem obrátila i na Evropský soud pro lidská práva. Zatím však nedostala žádnou odpověď. Podle informací on-line deníku TÝDEN.CZ ji nyní norský sociální úřad Barnevern zve v polovině listopadu k pohovoru, hodlá ji zbavit i zbytku rodičovských práv a dát děti k adopci.

"Je evidentní, že norské úřady ani na vteřinu nepřipustily možnost vrátit děti paní Michalákové  a od prvního okamžiku vše směřovaly k adopci," okomentoval to právník Pavel Hasenkopf, který případ dlouhodobě sleduje. "Nyní norské úřady zjistily, že česká veřejnost a čeští politici se o věc konečně začínají zajímat, a proto chtějí adopci maximálně urychlit, a kauzu tak uzavřít dřív, než se Češi stihnou vzpamatovat," dodal Hasenkopf.

Poslanci interpelují

Eva Michaláková se pokusila několikrát požádat o pomoc český stát. Nepomohl jí však ani Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí, ani ministerstvo práce a spravedlnosti. A to i přesto, že se na ně se svými interpelacemi pravidelně obracela poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09). Kromě ní se do akcí na podporu Michalákové zapojili i někteří další poslanci.

Stát prý ovšem podle několik měsíců starých vyjádření ministerstev nemůže nic dělat, jde o vnitřní záležitost Norska, do jehož suverénních záležitostí nemohou prý české úřady zasahova, přestože otec dětí, jejich matka i děti samotné mají české státní občanství.

"Je z nich patrná nedůvěra k matce dětí a důvěra v Norsko a jeho systém. Troufám si tvrdit, že stát se to třeba v Somálsku či v Pákistánu, reakce ministrů by se nesly ve zcela jiném duchu. Ale stalo se to v Norsku - a Norsko je pro řadu z nás přece vzorovým státem. Norsko přece nemůže udělat nic špatného," divila se již před časem odpovědím ministrů Chalánková.

České vládní úřady později přislíbily vyjednávání, zatím však k ničemu nevedla.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme